FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Bešlić traži od Inzka suglasnost za nametanje proračuna

MOSTAR, 7. ožujka 2013. (Hina) - Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić zatražio je od visokog međunarodnog predstavnika Valentina Inzka suglasnost za nametanje proračuna za 2013. godinu budući gradu prijeti financijski kolaps jer je istekao mandat Gradskome vijeću još prošle godine a proračun se mora donijeti do kraja trećeg mjeseca, objavljeno je iz ureda gradonačelnika.

"Gradu prijeti potpuni financijski kolaps. Stoga od vas ovim putem tražim pismeno mišljenje čim prije i suglasnost za donošenje proračuna grada Mostara za tekuću 2013. godinu", navodi se u otvorenome pismu gradonačelnika Bešlića.

Bešlić je austrijskog diplomatu na čelu međunarodne uprave u BiH Valentina Inzka podsjetio kako je već jednom nametnuo proračun 2009. godine, jer nije bilo dogovora između političkih stranaka do kraja ožujka kada istječe zakonski rok za njegovo donošenje.

Štrajkove i prosvjede najavilo je više sindikata zaposlenika gradske uprave i poduzeća koje se financiraju iz gradskog proračuna, jer više od dva mjeseca Mostar nema proračuna za 2013. niti odluku o privremenom tromjesečnom financiranju.

Jedino u Mostaru građani nisu birali novi sastav vlasti u listopadu prošle godine kada su drugdje održani lokalni izbori u Bosni i Hercegovini. Razlog za to je što je Ustavni sud BiH osporio dijelove gradskog Statuta Mostara kojega je svojedobno nametnuo Visoki predstavnik i Izbornog zakona BiH koji se odnose na način održavanja izbora i biranja vijećnika u tome gradu, a političke stranke se nisu uspjele dogovoriti oko promjene tih odredbi. Mjesec dana nakon održavanja izbora, u studenom prošle godine, Središnje izborno povjerenstvo BiH je ocijenilo kako je istekao mandat Gradskog vijeća Mostara. Unatoč tome, vijećnici bošnjačkih stranaka SDA, SDP-a BiH i Stranke za BiH su u krnjem sastavu, bez hrvatskih kolega, donijeli proračun za 2013. godinu čije je osporavanje u međuvremenu pred Ustavnim sudom Federacije BiH pokrenuo gradonačelnik Bešlić.

Međunarodna zajednica u međuvremenu je pokrenula pregovore o promjeni gradskog Statuta, no nema dogovora među strankama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙