FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki sud skinuo zabrane s pilula za "jutro poslije"

NEW YORK, 5. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Američki savezni sud u petak je Američkoj upravi za hranu i lijekove (FDA) naredio da omogući korištenje kriznih kontracepcijskih pilula za "jutro poslije" bez recepta svim djevojkama u reproduktivnoj dobi.

Ta je presuda pobjeda za skupine za zaštitu reproduktivnih prava koje su se pokušavale izboriti za uklanjanje dobnih i drugih ograničenja glede krizne kontracepcije. Dosad su kriznu kontracepciju bez recepta mogle dobivati samo žene u dobi od 17 godina ili starije, a zakoni o kupnji lijekova propisuju da se u trenutku kupnje ljekarniku moraju predočiti osobni dokumenti.

Sudac Edward Korman u presudi je napisao da je odbijanje FDA da ukloni ograničenja za dobivanje pilule bilo "proizvoljno, inatljivo i nerazumno". Glasnogovornica FDA Erica Jefferson nije željela komentirati presudu, rekavši kako je taj pravni postupak u tijeku.

FDA je 2011. objavila kako je zaključila da je krizna Kontracepcijska pilula Plan B One-Step sigurna za uporabu kod svih djevojaka reproduktivne dobi. No američka ministrica zdravstva Kathleen Sebelius potom je povukla potez bez presedana i poništila odluku FDA, rekavši kako nema dovoljno dokaza koji bi poduprli uklanjanje ograničenja. Nekoliko dana potom FDA je odbacila peticiju za ublažavanje ograničenja za sva krizna kontracepcijska sredstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙