FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor kulture u Istri

PULA, 5. travnja 2013.(Hina) - Dvjestotinjak kulturnih djelatnika okupilo se u Puli na četvrtom jednodnevnom Saboru kulture u Istri kako bi razradili istarsku kulturnu strategiju u iduće četiri godine.

Pročelnik za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica istaknuo je da je ovogodišnji sabor prigoda za zatvaranje desetogodišnjega razdoblja koje je počelo prvim saborom na Brijunima. Tada je, podsjetio je, potpisana Deklaraciju o kulturi u Istarskoj županiji koja je nakon dvije godine zaživjela kao Istarska kulturna strategija.

"Evaluacija Istarske kulturne strategije nakon četiri godine provedbe prilika je za utvrđivanje vrijednosti i značenja provedenih mjera, ali je ujedno i motiv da se promisli o mogućim alternativama postojećim mjerama kulturne politike", rekao je Torbica dodavši kako je to i prilika da se donesu odluke koje će odrediti budućnost kulturnog sektora u Istri.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić istaknuo je da kultura može zasigurno biti i faktor razvoja te poticaj međunarodnoj suradnji dodavši kako upravo bogate kulturne materijalne i nematerijalne baštine te tradicijske vrijednosti čine Istru jedinstvenom u svijetu. Sudionicima skupa obratili su se još zamjenica istarskog župana Viviana Benussi, rektor pulskog Sveučilišta Robert Matijašić, podtajnik u Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu i javno informiranje Vojvodine Radoslav Petković te predsjednik Udruga istarskih zajednica Lorenzo Rovis.

U sklopu 4. Sabora kulture u Istri potpisano je i Pismo namjere između akademika Josipa Bratulića, rektora Roberta Matijašića i zamjenice župana Viviane Benussi kojim se sve tri strane obvezuju na pokretanje otkupa bogate privatne knjižnice akademika Bratulića.

Tom je prigodom Matijašić najavio valorizaciju te bogate književne građe nakon koje će biti potpisan ugovor o otkupu u čemu će Sveučilištu pomoći i Istarska županija. "Ta zbirka knjiga akademika Bratulića poslužit će profesorima i studentima sveučilišta ali istodobno i znanstvenoj te stručnoj javnosti", poručio je rektor Matijašić.

U poslijepodnevnim satima u sklopu teme "Kultura kao posao" raspravljat će se o inicijativi za otvaranjem novih radnih mjesta u kulturnoj djelatnosti, učinkovitijoj koordinaciji s gradovima, općinama i turističkim zajednicama te o razvoju novih produkcija i manifestacija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙