FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Županijska komora u Karlovcu obilježila 85 godina rada

KARLOVAC, 3. travnja 2013. (Hina) - Svečanom sjednicom Hrvatske gospodarske komore-Županijske komore Karlovac s predstavljanjem multimedijalne publikacije "Karlovačka županija - vaš poslovni partner" obilježena je danas u Karlovcu 85. obljetnica osnutka i rada te komore.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević, govoreći na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća, upozorio je na podatke da je u Hrvatskoj realni rast bruto proizvoda u 33 protekle godine 0,1 posto, što znači da "kao narod u 33 godine nismo ništa napravili". Ali to također znači, dodao je, i da smo uz svu štetu napravili jako puno da bismo došli na nulu. Naglasio je i činjenicu da u odnosu na 1985. godinu imamo 21 posto nižu industrijsku proizvodnju.

Vi u Karlovcu imate pretpostavke za uspjeh jer ste sačuvali svoju industriju, a ona je jedini put uspjeha, poručio je Vidošević ističući kako je tvornica HS Produkt, koja na svjetsko tržište uspješno plasira svoje proizvode, pištolje i puške, dokaz da se samo uz rad, stvaranje i proizvodnju može ići naprijed.

Gradonačelnik Karlovca Damir Jelić iznio je podatak da je u posljednjoj godini prije krize u Karlovcu bilo 4.612 nezaposlenih osoba, a na kraju prošle godine 4.317., što znači da je stanje ipak dvostruko bolje nego što je ono prosječno u RH.

Župan Karlovačke županije Ivan Vučić kritizirao je što se trošak službi za izdavanje građevinskih dozvola prevalilo s države na županije, tako da su Županiji, uz zakonsko ograničenje da maksimalno 20 posto proračuna može ići za osobne dohotke, vezane ruke i ne može zaposliti ljude za razvoj.

Naša je vizija da u svakom gradu imamo čovjeka koji će se moći staviti potpuno na raspolaganje potencijalnom investitoru, tako da maksimalni rok za ishođenje svih dozvola i za početak gradnje bude tri mjeseca, kazao je Vučić.

Predstavljajući knjigu Božidara Kovačevića "Karlovačka industrija i bankarstvo između dvaju ratova od 1918. do 1941.", koja je izdana u povodu ove 85. obljetnice, predsjednik Županijske komore Zlatko Kuzman ustvrdio je da bi gospodarsko Karlovačke županije bilo neusporedivo jače zahvaćeno krizom da nije bilo jake industrijske tradicije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙