FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael će odgovoriti na svaki napad iz Gaze ili s Golana

JERUZALEM, 3. travnja 2013. (Hina/AFP) - Izrael će odgovoriti na svaki napad iz Gaze ili iz sirijskog dijela Golanske visoravni, rekao je novi ministar obrane Joshe Yaalon u srijedu, dan nakon smrti palestinskog zatvorenika koja je razbjesnila Palestince pa su raketirali izraelski teritorij iz pojasa Gaze.

Dvije nove rakete ispaljene su u srijedu rano ujutro iz pojasa Gaze na izraelski grad Sderot, ali nisu pričinile nikakve štete, rekao je policijski glasnogovornik.

"Izraelska vojska napala je Gazu noćas jer držimo (pokret) Hamas odgovornim za svako otvaranje vatre iz Gaze na Izrael", rekao je ministar Yaalon.

"Na Golanskoj visoravni nećemo trpjeti otvaranje vatre iz Sirije na Izrael, bilo da su ti izgredi namjerni ili ne, mi ćemo oštro odgovoriti", dodao je ministar. Izrael drži sirijski režim odgovornim za sve što se događa na sirijskom teritoriju, rekao je.

U utorak navečer izraelsko vojno zrakoplovstvo izvelo je tri udara na sjever pojasa Gaze, što su prvi napadi nakon primirja zaključenog krajem studenoga s islamističkim pokretom Hamasom koji upravlja Gazom. Napadi su slijedili pošto su izraelske rakete pale na izraelski teritorij. Tim su raketiranjem Palestinci reagirali na vijest da je u strogo čuvanom izraelskom zatvoru umro Maisara Abu Hamdija koji je bolovao od raka grla.

Nakon njegove smrti proglašeno je opće primirje i jednodnevna žalost. Abu Hamdija je bivši palestinski general. Uhićen je 2002. godine, a 2007. osuđen je na doživotni zatvor.

U znak prosvjeda palestinski zatvorenici u izraelskim zatvorima odbili su hranu. "U srijedu ujutro 4600 zatvorenika odbilo je doručak. To nije štrajk glađu", rekao je glasnogovornik izraelskih kaznionica Sivan Weizman.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas i palestinske stranke smatraju izraelsku vladu odgovornom za smrt Abu Hamdije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙