FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 2. travnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

LJUBLJANA

Hrvatski premijer Zoran Milanović, u pratnji ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić i vrlo gustog snijega stigao je u utorak ujutro u Ljubljanu gdje će nazočiti ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om u slovenskom parlamentu. Milanović je posjet glavnom gradu Slovenije počeo kratkim susretom sa slovenskom kolegicom Alenkom Bratušek. Potom će se u parlamentu najprije sastati s bivšim predsjednikom slovenske vlade i predsjednikom Slovenske demokratske stranke Janezom Janšom, dok će se ministrica Pusić susresti s ministrom obrane Republike Slovenije Romanom Jakičem. Oboje će nakon toga nazočiti ratifikaciji Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, a po najavama, dvotrećinska većina zastupnika Slovenskog državnog zbora ne bi trebala biti upitna jer postoji široka politička potpora ulasku Hrvatske u EU.

LJUBLJANA

Slovenija će danas kao 23. od 27 članica Europske unije ratificirati hrvatski pristupni ugovor s EU-om, a činjenica da će tom činu u Ljubljani nazočiti hrvatski premijer Zoran Milanović i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić govori da se otvara novo poglavlje u odnosima dviju država, ističu u utorak slovenski mediji. Da ratifikacija znači "početak nove ere" u odnosima Ljubljane i Zagreba izjavio je za ljubljansko "Delo" politolog Milan Brglez, profesor predmeta međunarodni odnosi na Fakultetu političkih znanosti, istaknuvši da će članstvo Hrvatske u EU-u unijeti novu kvalitetu u odnosima. "Do sada je to bio odnos članice i nečlanice EU-a, a od sada će to biti odnos dviju članica. Nadam se da će prisutnost hrvatskog premijera u slovenskom parlamnentu povodom ratifikacije simbolično označiti kraj ne baš dobrih odnosa na bilateralnoj razini", rekao je Brglez, dodavši da će slovenska ekonomija moći bolje iskoristiti svoje potencijale s ulaskom Hrvatske u EU.

PEŠAVAR

Pedesetak naoružanih ljudi napalo je u noći na utorak minobacačkim granatama elektranu na sjeverozapadu Pakistana, ubivši najmanje sedam osoba i uništivši dio instalacija, rekli su dužnosnici. Napadači su rano ujutro napali centralu Bad Ber, u predgrađu Pešavara, prijestolnice pokrajine Hiber Pahtunhve koja je na meti napada talibana i drugih skupina povezanih s Al Kaidom. Glasnogovornik elektroenergetske tvrtke u Pešavaru (Pesco) Šaukat Afzal rekao je da su među sedmero mrtvih četiri djelatnika te tvrtke i trojica policajaca. "Još ne znamo ništa o sudbini četiriju djelatnika i jednog policajca", rekao je Afzal. Elektrana je djelomično oštećena, a veliki dio Pešavara ostao je bez opskrbe strujom. Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za napad.

SEUL

Sjedinjene Države su u blizini južnokorejske obale rasporedile razarač koji može presretati rakete, čime žele pokazati svoju potporu Seulu nakon prijetnja Pjongjanga. USS Fitzgerald koji je nedavno sudjelovao u vojnim vježbama, poslan je na jugozapad Korejskog poluotoka umjesto da se vrati u matičnu luku u Japanu, rekao je u ponedjeljak američki dužnosnik koji je htio ostati anoniman. Razarač je raspoređen iz "opreza" i nudi "više mogućnosti za proturaketnu obranu, bude li ona nužna", dodaje taj izvor. SAD je u ponedjeljak objavio da je rasporedio 'nevidljive' lovce F-22 u okviru američko-južnokorejskih manevara koji upravo traju, kao i svake godine, ali ovaj put u veoma napetim prilikama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙