FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vodstvo hrvatske manjine iznenađeno tvrdnjama srbijanskog ministra

SUBOTICA, 8. ožujka 2013. (Hina) - Vodstvo hrvatske manjine ocijenilo je skandaloznom i neistinitom tvrdnju srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivana Mrkića, koji je prigodom nedavna posjeta Zagrebu izjavio kako je problem tiskanja udžbenika za učenike hrvatskih odjela u Srbiji riješen, objavili su petak mediji na hrvatskome u Vojvodini.

Srbijanski ministar vanjskih poslova je, gostujući u emisiji "Tema dana" HRT-a, u ponedjeljak izjavio da je "već počelo tiskanje udžbenika na hrvatskom jeziku" te da to nije više otvoreno pitanje u odnosima Srbije i Hrvatske.

S druge strane, predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnoga vijeća (HNV), najvišeg predstavničkog tijela Hrvata u Srbiji, Darko Sarić Lukendić je ocijenio kako je ta izjava "u najmanju ruku skandalozna, a u samoj svojoj biti neistinita".

"Pitanje osiguravanja udžbenika za učenike hrvatskih odjela u Vojvodini nije riješeno, štoviše s rješavanjem toga problema se nije niti počelo", naveo je Lukendić.

Kao uznemirujuću, u vodstvu HNV-a drže i izjavu ministra Mrkića koji je naveo da se ne bi smjelo dopustiti da se "umjetno prave problemi pošto se krenulo putem njihova rješavanja".

Darko Sarić Lukendić je prokomentirao kako pitanje tiskanja školskih udžbenika za oko 400 djece hrvatskih odjela u Srbiji nije nov problem, već se na njega svakodnevno ukazuje već 10 godina, otkako je uvedena nastava na hrvatskom jeziku u nekoliko osnovnih i srednjih škola u Vojvodini.

Ni poslije jednog desetljeća državna tijela Srbije nisu osigurala udžbenike za učenike hrvatskih odjela, zbog čega je HNV primoran od svojih sredstava kupovati te udžbenike u Hrvatskoj, koji pri tome nisu u cijelosti prilagođeni nastavnom planu i programu škola u Srbiji.

Vodstvo hrvatske manjine je također iznenađeno izjavom srbijanskog ministra koji je rekao da se radi na formiranju lektorata za hrvatski jezik.

Čelnik Izvršnog odbora HNV-a objašnjava da hrvatska zajednica ništa ne zna o tim aktivnostima, mada se one izravno tiču budućnosti obrazovanja na hrvatskom jeziku u Srbiji, na što se godinama ukazuje.

Ministar Mrkić bio je u ponedjeljak u službenom posjetu Zagrebu, i tom se prigodom susreo s državnim vrhom Hrvatske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙