FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 2. ožujka 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

WASHINGTON

Američki predsjednik Barack Obama potpisao je u petak uredbu kojom stupaju na snagu proračunski rezovi poznati kao "sekvestracija", nakon što u Kongresu nije postignut dogovor o alternativnom proračunskom rješenju. Bijela je kuća objavila presliku Obamine uredbe pod nazivom "Nalog o sekvestraciji za fiskalnu godinu 2013." Nakon stupanja na snagu te odluke, američke vladine agencije počet će s rezovima u svojim proračunima u ukupnom iznosu od 85 milijardi dolara u razdoblju od 2. ožujka do 1. listopada. Obama je u petak okrivio oporbene republikance za neuspjeh da se u Kongresu postigne dogovor o izbjegavanju automatskih proračunskih rezova poznatih kao sekvestracija, nazivajući te rezove "glupim" i "proizvoljnim".

CARACAS

Bliski suradnici i rođaci venezuelanskog predsjednika Huga Chaveza opovrgli su u petak glasine da je Chavez preminuo nakon duge borbe s bolešću raka, poručivši kako se on još uvijek bori za život. "On je tu, nastavlja svoju borbu, a mi smo sigurni da će pobijediti", izjavio je predsjednikov stariji brat Adan Chavez, guverner pokrajine Barinas, okupljenim simpatizerima. Nagađanja o smrti 58-godišnjeg socijalističkog predsjednika Venezuele proširila su se nakon što je bivši panamski veleposlanik pri Organizaciji američkih država (OAS) Guillermo Cochez izjavio da je Chavez preminuo. Osim na fotografijama koje ga prikazuju kako leži u krevetu u jednoj bolnici u Havani, Chavez nije viđen u javnosti od 11. prosinca, kad je na Kubi bio podvrgnut četvrtoj operaciji.

AUSTIN

Smrt ruskog trogodišnjeg dječaka u američkoj obitelji njegovih posvojitelja u Teksasu izazvana je nesretnim slučajem, a ozljede otkrivene na njegovu tijelu "nanijelo si je samo dijete", piše u izvješću patologa o slučaju koji je dodatno zahladio rusko-američke odnose, prenose u petak američki mediji. Smrt malog Maksima Shatta u siječnju obnovila je spor između Rusije i SAD-a na temu posvojenja ruske djece u američke obitelji, prakse koju je Moskva početkom ove godine zabranila. Ruski dječji pravobranitelj Pavel Astahov rekao je u veljači da je malog Maksima "u Teksasu ubila njegova posvojiteljica", ustvrdivši da mu je majka prepisivala lijekove na recept. No, prema izvješću četiri stručnjaka koji su preispitali rezultate autopsije, adoptivni roditelji su izvan sumnje, izvijestila je postaja CBS 7.

NAIROBI

Najbogatija i do prošlih izbora najstabilnija zemlja nemirne istočne Afrike, Kenija u ponedjeljak bira oba doma parlamenta, pokrajinska vijeća, guvernere i predsjednika, a za tu dužnost favoriti su sinovi dvojice boraca za neovisnost koji bi mogli nastaviti rat svojih očeva i ponovno raspiriti sukobe. Izbori se stoga očekuju i s nadom i strahom u zemlji od 41 milijun stanovnika koja je lani imala rast veći od 4,5 posto, nedavno je otkrila zalihe nafte, a novi ustav iz 2010. obećaje više pravednosti i manje korupcije. No, kenijske udruge za ljudska prava izvijestile su u petak da su neki kandidati snimljeni u trenutku kupovanja birača gotovinom. Mito je toliko rašireno da mnogi Kenijci očekuju da im se plati u novcu dolazak na izborni skup, ističu analitičari, piše Reuters. Dosad se podmićivanje odvijalo podalje od očiju javnosti, no promatrači su se počeli koristiti malim kamerama i mobitelima te su snimili birače kako primaju novac u zamjenu za glasove.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙