FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministarstvu o pravilniku o prijevozu goriva putničkim brodovima

ZAGREB, 26. ožujka 2013. (Hina) - Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture danas je izvijestilo kako će krajem ožujka na snagu stupiti izmjene pravilnika koje omogućavaju da se na putničkim brodovima, koji osiguraju posebne uvjete, prevozi tekuće gorivo na otoke čiji stanovnici nemaju riješenu opskrbu tim energentom putničkim brodovima.

Brodari koji osiguraju posebne uvjete za siguran prijevoz goriva, točnije spremnike kapaciteta do 20 litara u kojima bi se gorivo isključivo moglo sigurno prevoziti, moći će od 30. ožujka putničkim brodovima prevoziti do tisuću litara goriva tijekom jedne vožnje, navodi se u priopćenju.

Mogućnost prijevoza tekućeg goriva putničkim brodovima na otoke čiji stanovnici nemaju riješenu opskrbu tim energentom, a uz uvjet da se prevozi u spremnicima za te namjene, uređena je izmjenama i dopunama Pravilnika o rukovanju opasnim tvarima, uvjetima i načinu obavljanja prijevoza u pomorskom prometu, ukrcavanja opasnih tvari, rasutog i ostalog tereta u lukama, te načinu sprječavanja širenja isteklih ulja u lukama, ro-ro putnički, koji je upravo stupio na snagu, ističu iz Ministarstva.

Te su izmjene Pravilnika objavljene u Narodnim novinama (od 22. ožujka), a njima je regulirano da ro-ro putnički i putnički brodovi koji obavljaju pomorski obalni linijski prijevoz između kopna i otoka, kada ne postoji druga mogućnost snabdijevanja otoka tekućim gorivima, mogu prevoziti tekuća goriva kao ručnu prtljagu istovremeno uz prijevoz putnika.

Za to pak moraju ispuniti uvjete koji su navedeni u posebnom prilogu koji detaljno uređuje dodatne uvjete za siguran prijevoz goriva.

Među tim uvjetima su primjerice i da se prijevoz goriva može obavljati isključivo u spremnicima namijenjenim za prijevoz goriva, pohranjenim u posebnom spremištu, pri čemu pojedini spremnik ne smije imati kapacitet veći od 20 litara, a ukupna količina goriva koja se na taj način prevozi brodom u posebnom spremištu ne smije biti veća od 1000 litara.

Također su regulirani i dodatni uvjeti za prijevoz goriva na otvorenoj ili otkrivenoj palubi kao i za prijevoz goriva u zatvorenim prostorijama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙