FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina kupuje ruske lovce bombardere i podmornice

PEKING, 25. ožujka 2013. (Hina/AFP) - Kina se obvezala da će od Rusije kupiti 24 lovca bombardera i četiri podmornice, što je najveća ruska prodaja oružja Pekingu u posljednjih 10 godina, izvijestio je u ponedjeljak kineski službeni tisak.

Taj sporazum zaključen je nedugo prije dolaska u Moskvu novog kineskog predsjednika Xi Jinpinga, izvijestio je Narodni dnevni list, organ kineske Komunističke partije. Xi je otputovao iz Moskve u nedjelju nakon trodnevnog posjeta kojim je, kako je izjavio, vrlo zadovoljan.

Sporazum predviđa kupovinu 24 lovca bombardera Suhoj Su-35 i četiri podmornice klase Amour, od kojih će dvije biti izgrađene u Rusiji a dvije u Kini. List nije spomenuo vrijednost toga ugovora.

Prema Narodnom dnevnom listu, dvije zemlje pregovaraju i o kupovini sustava ruskih raketa S-400, vojnih transportnih zrakoplova Iljušin Il-476 (modernizirana verzija IL-76), zrakoplova za opskrbu Il-78 i motora zrakoplova Saturn 117S.

Kina, nekada glavni kupac ruskog vojno-industrijskog kompleksa, postupno se udaljuje od Rusije kad je riječ o kupovini oružja. Kineske stručnjake i dalje zanima kupovina najboljih ruskih tehnologija kako bi ih kopirali i tako razvili vlastitu industriju naoružanja.

Kina je početkom ožujka najavila veliko povećanje svoga vojnog proračuna za 2013. To je izazvalo zabrinutost njezinih susjeda, posebice Japana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙