FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetske burze pale zbog ciparskih financijskih problema

ZAGREB, 24. ožujka 2013. (Hina) - Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica pale, što je posljedica financijskih problema Cipra, posebice kontroverznog prijedloga ministara financija eurozone o oporezivanju depozita u bankama te otočne države.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,01 posto, na 14.512 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,2 posto, na 1.556 bodova, a Nasdaq indeks 0,1 posto, na 3.245 bodova.

Od samog početka tjedna cijene su dionica, posebice banaka, bile pod snažnim pritiskom jer su ministri financija eurozone predložili Cipru oporezivanje depozita u bankama kako bi dobio međunarodnu pomoć EU-a od 10 milijardi eura i tako izbjegao bankrot.

Taj je prijedlog izazvao prosvjede ciparskih građana i masovno podizanje štednih uloga na bankomatima, jer su tamošnje banke cijeli tjedan bile zatvorene.

Tržišta su, također, burno reagirala jer bi takav potez predstavljao zabrinjavajući presedan, koji bi mogao potaknuti i štediše u drugim zemljama izvan jezgre eurozone da povuku novac iz lokalnih banaka.

Ciparski parlament odbio je taj prijedlog, pa se traže druga rješenja kako bi do početka idućega tjedna ta otočna zemlja namaknula vlastitih 5,8 milijarde eura, što je preduvjet da bi dobila međunarodnu pomoć.

Ulagači se nadaju da će ministri eurozone i ciparski dužnosnici pronaći prihvatljiva rješenja, stoga su krajem tjedna splasnula strahovanja od kolapsa tamošnjeg bankarskog sustava i isključivanja te otočne zemlje iz eurozone.

Ulagače su prošloga tjedna pokolebali i podaci o slabljenju industrijske aktivnosti u eurozoni, što ukazuje na produbljivanje recesije.

S druge strane, pad cijena dionica ponešto su ublažili podaci iz SAD-a i Kine koji ukazuju na stabilan, premda ne i spektakularan rast dvaju najvećih svjetskih gospodarstava.

Pozitivno je na tržište utjecala i poruka čelnika Feda da će nastaviti s programom otkupa državnih i hipotekarnih obveznica u vrijednosti od 85 milijardi dolara mjesečno jer je nezaposlenost još uvijek visoka.

Premda je središnja banka poručila i to da će pratiti moguće rizike od vođenja takvih politika, priopćenje njezinih čelnika nakon redovne sjednice ohrabrilo je ulagače jer to znači da će Fed, unatoč protivljenju nekoliko dužnosnika, i dalje voditi politiku rekordno niskih kamatnih stopa i tiskanja svježeg novca kako bi potaknuo kreditiranje i rast gospodarstva.

„Nevjerojatno je što Fed tako podržava tržište. Njegove politike ohrabruju i tako istiskuju puno nesigurnosti i loših vijesti“, kaže Burt White, direktor u tvrtki LPL Financial.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,5 posto, na 6.392 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,6 posto, na 7.911 bodova, a pariški CAC 1,9 posto, na 3.770 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna pao 1,8 posto, na 12.338 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙