FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Specifične teškoće u pisanju sms-a ukazuju na moždani udar

DETROIT, 20. ožujka 2013. (Hina) - Poznato je da je otežani govor jedan od klasičnih simptoma moždanog udara no novo istraživanje pokazalo je i da određene teškoće u pisanju kratkih tekstualnih poruka (sms) mogu biti rani pokazatelji tog stanja, prenosi američki list New York Times.

List opisuje slučaj pacijenta u Detroitu koji nije imao teškoća s čitanjem, pisanjem ili razumijevanjem a njegov jedini ustrajni problem bio je da je izgubio sposobnost pisanja suvislih poruka na mobilnom telefonu. CT mozga pokazao je da je pretrpio lagani moždani udar izazvan začepljenjem jedne od krvnih žila u mozgu.

Taj slučaj drugi je koji je opisan u medicinskoj praksi. U prosincu prošle godine u časopisu Archives of Neurology opisan je slučaj 25-ogodišnje trudnice čiji je suprug postao zabrinut nakon što mu je poslala niz nesuvislih sms-ova. Pregledom je utvrđena slabost desne strane tijela.

Slučaj u Detroitu poseban je i po tome jer je problem pisanja sms-ova bio jedini simptom, kaže neurolog Omran Kaskar iz bolnice Henry Ford koji je liječio pacijenta. "Pacijenti s moždanim udarom obično imaju više različitih neuroloških ispada", objašnjava Kaskar.

Otkriće sugerira da je pisanje sms poruka posebna komunikacijska forma koju kontrolira specifični dio mozga. Zbog toga što se bilježi vrijeme pisanja sms-ova liječnici mogu utvrditi vrijeme pojave simptoma moždanog udara.

"Što se moždani udar ranije otkrije i liječi to je bolji ishod", kaže Kaskar.

U slučaju pacijenta iz Denvera problemi s pisanjem sms-ova pojavili su se dan prije ostalih simptoma moždanog udara. Simptomi su se vrlo brzo povukli no jedino je preostao problem s pisanjem tekstualnih poruka, kaže Kaskar.

On je opisao kako je od pacijenta zatraženo da napiše rečenicu: "liječnik treba novi BlackBerry" bez korištenja ikakvih kratica, no on je napisao "Lliječnik trrra novi bb" i pri tom je na zahtjev da pogleda što je napisao kazao kako ne vidi nikakve pogreške.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙