FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 20. ožujka 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

BRUXELLES

Eurozona očekuje od ciparskih vlasti "protuprijedlog" pošto je ciparski parlament odbacio paket mjera pomoći kojim je EU kanio spasiti tu zemlju od bankrota. "Očekujemo protuprijedlog s jednakim učinkom", rekao je u Bruxellesu za AFP jedan dužnosnik koji je želio ostati anoniman. Ciparski parlament u utorak je s 36 glasova protiv i 19 suzdržanih odbio plan pomoći težak 10 milijarda eura koji su Međunarodni monetarni fond i eurozona uvjetovali porezom od maksimalno 9,9 posto na bankovne depozite. Cipru je za stabilizaciju financija potrebno oko 17 milijardi eura, a europski prijedlog prvi put u povijesti zadire u neotuđivo pravo privatnog vlasništva i zahtijeva od Cipra da porezom na štednju osigura još 5,8 milijardi eura. Eurozona sada, nakon odluke ciparskog parlamenta, očekuje protuprijedlog iz Nikozije s istim učinkom.

LONDON

Bonitetna agencija Fitch potvrdila je Europskoj uniji najviši kreditni rejting "AAA" sa stabilnom perspektivom. Fitch je u izjavi svoju odluku obrazložio "snažnom potporom" koju EU dobija od svojih 27 članica, među kojima ih devet ima ocjenu "AAA". Izgledi su da da će rejting EU-a ostati stabilan s obzirom da Fitch pretpostavlja da će se takav trend potpore nastaviti. To bi se stanje, međutim, moglo promijeniti ako agencija uoči slabljenje financijske snage velikih zemalja EU-a s ocjenom "AAA" (Francuska, Njemačka i Velika Britanija) ili ako njihova potpora Uniji počne slabiti.

LAS VEGAS

U eksploziji skladišta streljiva američke vojske u Nevadi poginula su sedmorica marinaca iz Camp Lejeunea u Sjevernoj Karolini, a još su sedmorica ranjena, objavila je u utorak američka vojska. Nesreća se dogodila u ponedjeljak navečer tijekom vojne vježbe, a dužnosnici kopnene vojske i marinaca kažu da se uzrok još istražuje, ali vojni dužnosnik koji je dao izjavu pod uvjetom da ostane anoniman, rekao je da je, prema prvim izvještajima s mjesta događaja, u cijevi minobacača eksplodirala granata 60 mm. Trojica su marinaca poginula na mjestu, a ostali su podlegli ozljedama.

ANKARA

Tursko ministarstvo pravosuđa i uredi vladajuće stranke AKP u glavnom gradu Turske Ankari napadnuti su improviziranim eksplozivnim napravama u utorak navečer, dva dana uoči najavljenog prekida vatre s kurdskim pobunjenicima. U napadu su oštećeni prozori na sedmom katu zgrade stranke AKP, gdje se nalaze i uredi premijera Tayyipa Erdogana, a dvije su naprave eksplodirale ispred zgrade ministarstva pravosuđa koja je udaljena nekoliko kilometara. "Ne znamo sa sigurnošću tko stoji iza napada, ali imamo grubu sliku ... ima puno neprijatelja demokracije, a ovo je napad na demokraciju", rekao je ministar unutarnjih poslova Muammer Guler. Turska televizija pokazala je snimke mjesta eksplozije na koje su pristizala vozila hitne pomoći. CNN Turk javio je da su najmanje dvije osobe ozlijeđene. Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za napade.

CALABAR

Drveni brod na kojem je bilo 166 putnika i članova posade s jugoistoka Nigerije prevrnuo se na oko 40 nautičkih milja pred obalom, a zasada se zna za samo dvoje preživjelih, objavile su hitne službe i lokalni pomorci. Brod je u petak napustio grad Oron i preko Gvinejskog zaljeva plovio je za Gabon u srednjoj Africi. David Akate, voditelj pokrajinskih hitnih službi, potvrdio je da se nesreća dogodila, no rekao je da mu još nije poznat broj poginulih. On je dodao da su dva poznata preživjela dječak i žena koji su se držali za plinsku bocu i iz mora su ih spasili ribari.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙