FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Adrian Nastase pušten iz zatvora

BUKUREŠT, 19. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Bivši rumunjski premijer Adrian Nastase pušten je iz zatvora nakon što je odslužio devet od ukupno 24 mjeseca zatvorske kazne izrečene zbog korupcije.

"Drago mi je što se mogu vratiti kući svojoj obitelji i prijateljima. Nekoliko dana samo ću 'udisati' slobodu vani i razmišljati o budućim projektima", napisao je Nastase u svojem blogu nakon što je u ponedjeljak pušten.

Nastase (62) je najviši rumunjski političar koji je završio u zatvoru od pada komunizma 1989. godine.

Osuđen je zbog nezakonitog prikupljanja 1,6 milijuna eura tijekom svoje predizborne kampanje 2004., kada se natjecao za predsjednika države kao kandidat Socijaldemokratske stranke. Izbore je izgubio od Traiana Basescua, koji je i danas rumunjski predsjednik.

Taj je novac bio prikupljen na jednoj konferenciji koju je organizirala državna građevinska agencija, na kojoj su tvrtke i institucije donirale novac, a on ga je iskoristio za svoju kampanju.

Nakon što je Vrhovni sud u lipnju 2012. potvrdio presudu, Nastase je pokušao samoubojstvo pucavši si u vrat, no nije zadobio teže ozljede.

Suđenje, koje je počelo u siječnju 2009., trajalo je više od tisuću dana i saslušano je bilo više od 900 svjedoka. Nastase je opovrgavao optužbe i tvrdio da je proces politički, optužujući predsjednika Traiana Basescua da stoji iza skandala.

Još petero ljudi optuženih u tom slučaju dobilo je kazne zatvora do šest godina.

U odvojenom slučaju, Nastase je dobio tri godine uvjetno zbog ucjene tijekom svog mandata. Istraga u tom slučaju trajala je više od šest godina.

Optužen je bio i za isplatu mita od 400.000 američkih dolara bivšem čelniku rumunjske agencije za borbu protiv pranja novca kako bi on uništio neke dokumente koji su se odnosili na bankovni račun njegove supruge. U tom je slučaju bio oslobođen optužbi.

Nastase je bio rumunjski premijer od 2000. do 2004. Visoki dužnosnici njegove Socijaldemokratske stranke kazali su da bi podržali njegov povratak u politiku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙