FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Razminiranje Hrvatske do 2019. odgovorna i složena zadaća

SISAK, 19. veljače 2013. (Hina) - Razminiranje Hrvatske do 2019. godine, kako je planirano, odgovorna je i složena zadaća Hrvatskoga centra za razminiranje (HCR) i drugih tijela i institucija uključenih u protuminsko djelovanje, rečeno je na svečanoj sjednici Upravnog vijeća tog centra koja je u povodu 15. obljetnice njegova djelovanja održana u Sisku, gdje je i sjedište te vladine institucije.

Na ozbiljnost zadaće koja u idućih šest godina očekuje HCR na svečanosti je upozorila ravnateljica vladina Ureda za razminiranje Dijana Pleština, koja je istaknula kako se - unatoč svim problemima - ta obaveza mora ispuniti. Naime, u Hrvatskoj je još 683,4 kilometra četvorna sumnjivih površina, a dotok novca za razminiranje sve je skromniji.

"Treba priznati da odgovornost i efikasnost nije uvijek bila na potrebnoj razini. Zbog toga je i raniji rok za završetak razminiranja od 2009. pomaknut na 2019. godinu. Sada moramo učiniti sve da taj odgovoran posao privedemo kraju. Nužna je nova organizacija i nadležnost ne samo HCR-a, nego i svih drugih uključenih u borbu protiv mina. Naš je ured predložio i novu zakonsku regulativu, posebno u sustavu javne nabave. U idućem razdoblju moramo ukloniti sve slabosti. Treba nam racionalniji, društveno odgovorniji i djelotvorniji sustav razminiranja", rekla je Pleština.

O početcima HCR-a, koji je osnovan 19. veljače 1998. kao autonomna vladina organizacija sa sjedištem izvan Zagreba, govorio je prvi predsjednik Vijeća HCR-a Ivan Majdak. "Bili smo zatečeni stanjem na terenu. Našli smo se pred teškom zadaćom, ali smo, iako bez uzora, ipak dobro organizirali sustav osiguranja novca i rada na terenu", rekao je Ivan Majdak.

Zahvaljujući dobroj tehničkoj opremljenosti HCR-a, koja je među najmodernijom u svijetu, obnašatelj dužnosti ravnatelja HCR-a Miljenko Vahtarić rekao je kako vjeruje da će zadaća razminiranja biti obavljena. Dosad je u razminiranje Hrvatske potrošeno oko 520 milijuna eura, a zajednici je predano 440 kilometara četvornih očišćenih od mina. Do kraja 2014. planirano je da se od mina očiste sve poljoprivredne površine, a nakon toga, dodao je Vahtarić, razminiranje će se nastaviti u šumama i na kršu.

Istaknuo je kako je iz godine u godinu sve manje žrtava mina.

Na svečanosti su bili mnogi dužnosnici uključeni u postupak protuminskog djelovanja, među kojima bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, Goran Granić, Davorko Vidović i drugi. Minutom šutnje odana je počast žrtvama mina - među 508 poginulih osoba 60 je pirotehničara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙