FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo-svijet-ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 18. ožujka 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

ŽENEVA - Međunarodne zajmodavne aktivnosti banaka u trećem su tromjesečju porasle po najnižoj stopi u posljednjih 13 godina, pokazali su najnoviji podaci Banke za međunarodna poravnanja (BIS). Međunarodni kreditni plasmani banaka koje svoja izvješća podnose BIS-u u trećem su tromjesečju lani uvećani svega 0,1 posto, odnosno za 33 milijarde dolara u odnosu na prethodna tri mjeseca, stoji u priopćenju BIS-a. Najzaslužniji za blagi rast prekograničnog kreditiranja su plasmani prema nebankarskom sektoru, s rastom od 1,4 posto, odnosno za 153 milijarde dolara.

FRANKFURT - Slab početak godine ne dovodi u pitanje oporavak njemačkog gospodarstva, poručila je njemačka središnja banka Bundesbanka. "Kolebljiv početak 2013. ne dovodi u pitanje prognoze o jačanju gospodarske aktivnosti u Njemačkoj," stoji u izvješću Bundesbanke. Njemačka industrijska proizvodnja u siječnju je stagnirala a industrijske su narudžbe neočekivano pale, potaknuvši zabrinutosti u vezi snage oporavka najvećeg europskog gospodarstva nakon slabog četvrtog tromjesečja, kada je gospodarstvo smanjeno za 0,6 posto. U Bundesbanci su ipak optimistični, poručivši u izvješću za ožujak da je njemačko gospodarstvo i dalje na putu oporavka. Izdvajaju pritom poboljšana očekivanja u vezi izvoza i proizvodnje.

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je nepravednim i opasnim porez na bankovnu štednju koji Cipar mora uvesti u zamjenu za međunarodni paket pomoći, rekao je u ponedjeljak njegov glasnogovornik. "Putin je rekao da će ta odluka, ako se prihvati, biti nepravedna, neprofesionalna i opasna", rekao je Dmitrij Peskov, a prenijele su ruske agencije. Stručnjaci misle da je vrijednost ruske imovine na Cipru barem 20 milijarda dolara, puno više od nekih procjena. Rusija je zato najviše zabrinuta nakon najave paketa pomoći tom sredozemnom otoku koji obuhvaća i jednokratni porez na bankovnu štednju. Međunarodni kreditori (EU i Međunarodni monetarni fond) zatražili su od Nikozije da uvede poseban porez od 6,75 posto na sve štedne uloge do 100.000 eura i 9,9 posto na one iznad toga.

NIKOZIJA/MOSKVA - Ciparski ministar financija Mihalis Sarris trebao bi u srijedu posjetiti Moskvu, priopćilo je u ponedjeljak rusko ministarstvo financija u kontekstu previranja koja je prouzročila neočekivana najava poreza na depozite u ciparskim bankama. Iako službeni razlog posjeta ciparskog ministra Moskvi nije naveden, poznato je da je Rusija 2011. odobrila Cipru 2,5 milijardi eura financijske pomoći. U EU očekuju da će Rusija produljiti rok povrata kredita koji je odobrila vladi u Nikoziji za pet godina, do 2021., i odobriti restrukturiranje duga. Izvor u ruskoj vladi upozorio je u ponedjeljak da Moskva još nije odlučila hoće li produljiti rok povrata odnosno ublažiti uvjete povrata kredita. Cipar je omiljen financijski centar za velike ruske kompanije zbog niskih poreza i blage regulative.

PARIZ - Kompanije STMicroelectronics i Ericsson objavile su da će zatvoriti zajedničku kompaniju za proizvodnju mobilnih čipova ST-Ericsson podjelom određenih proizvodnih linija i zaposlenika i zatvaranjem preostalog poslovanja. Šveđski Ericsson, proizvođač opreme za telekomunikacijske mreže, zadržat će oko 1.800 zaposlenika zajedničke kompanije uglavnom u Švedskoj, Njemačkoj, Indiji i Kini, te proizvodnu liniju tankih mobilnih čipova 4G. Francusko-talijanski proizvođač čipova STMicro zadržat će ostale proizvode ST-Ericssona, kao i određena postrojenja za testiranja i sklapanja. Zadržat će i oko 950 zaposlenih, i to uglavnom u Francuskoj i Italiji. Ostatak poslovanja, koje je dosada zapošljavalo 4.450 radnika širom svijeta, bit će zatvoreno. Objava dokida nagađanja o budućnosti posrnulog proizvođača čipova za mobilne uređaje koji nije uspio poslovati u plusu otkad je formiran 2008. godine. Najveća su mu kočnica bile teškoće u Nokiji, njezinom najvećem kupcu, i oštra konkurencija iz Azije.

PARIZ - Europski proizvođač zrakoplova Airbus potpisao je ugovor vrijedan 18,4 milijarde eura (24 milijarde dolara) s indonezijskim niskotarifnim zrakoplovnim prijevoznikom Lion Airom o isporuci 234 putnička zrakoplova s jednim prolazom, preotevši Boeingu jednog od najvažnijih klijenta. Ured francuskog predsjednika Francoisa Hollandea kazao je da je sporazum s Lion Airom, tradicionalnim klijentom Boeinga, "najveći za Airbus po broju zrakoplova i ukupnom iznosu". Vrijednost Airbusova ugovora za zrakoplove A320 nadmašila je vrijednost ugovora koji je Lion Air 2011. sklopio s Boeingom 2011. za 201 zrakoplov istog tipa a iznosila je 22 milijarde dolara. Lion Air ubrzano povećava flotu kako bi zadovoljio potrebe za zrakoplovima srednjeg dometa koji prometuju na rastućem zrakoplovnom tržištu Indonezije, četvrte zemlje svijeta po broju stanovnika.

LONDON - Cijene nafte spustile su se na međunarodnim tržištima prema razini od 108 dolara za barel jer ulagači strahuju da će neuobičajeni europski prijedlog za pomoć Cipru potaknuti nova previranja u eurozoni pa su potražili utočište u sigurnijoj imovini. Cijena barela sirove nafte pala je na londonskom tržištu 1,70 dolara, na 108,12 dolara da bi se potom stabilizirala na 108,20 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,10 dolara nižoj cijeni, od 92,35 dolara. "Uvjeti za pomoć Cipru, konkretno presedan u obliku odbijanja iznosa s bankovnih računa vlasnika depozita, pritisnuli su cijene dionica i roba", tumači Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa. "Taj je potez izazvao potres u cijelom financijskom svijetu i potpirio strah da bi reakcija u ostalim rubnim zemljama eurozone mogla pogoditi bankovni sektor u cijeloj Europi", tumači Varga.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Bankovne dionice pritisnule su europske burzovne indekse nakon što je plan o oporezivanju depozita u ciparskim bankama potpirio strah da štedište možda nisu sigurne ni u drugim zemljama i da bi eurozona mogla ponovno zaroniti u krizu. Londonski FTSE pao je 0,58 posto na 6.451 bod, frankfurtski DAX za 1,04 posto na 7.959 bodova, dok je pariški CAC bio u minusu 1,36 posto i iznosio je 3.791 bod. Europski indeks bankovnog sektora oslabio je u projeku 2,3 posto slijedom dogovora Cipra i međunarodnih zajmodavaca o oporezivanju depozita u ciparskim bankama u zamjenu za međunarodnu pomoć od 10 milijardi eura. Analitičari ističu da bi taj potez mogao postaviti zabrinjavajući presedan, koji bi mogao potaknuti i štediše u drugim zemljama izvan jezgre eurozone da povuku novac iz lokalnih banaka. Programi pomoći za Grčku, Irsku, Španjolsku i Portugal nisu nametali gubitke malim štedišama.

TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros oštro pale, dok je euro oslabio, jer je ulagače uznemirio radikalni plan Europske unije za spašavanje Cipra, koji uključuje porez na štednju građana. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros potonuo 2,7 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji, Šangaju, Australiji i Hong Kongu pale između 0,8 i 2,1 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u minusu 1,5 posto, što je njegov najveći dnevni pad u tri tjedna. Cijene dionica na azijskim burzama pale jer se dio ulagača odlučio unovčiti dobit zbog predostrožnosti, dok neki zauzimaju nove pozicije koje omogućuju brže povlačenje s tržišta, ako situacija eskalira.

NEW YORK - Na Wall Streetu se Dow Jones indeks kreće na najvišim razinama u povijesti, a analitičari smatraju da bi, unatoč tome, cijene mogle dodatno porasti jer dionice nisu precijenjene u odnosu na druge vrste investicija. Dow Jones ojačao je prošloga tjedna 0,8 posto, na 14.514 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,6 posto, na 1.560 bodova, a Nasdaq indeks 0,15 posto, na 3.249 bodova. Sve do prošloga petka, kada je blago pao, Dow Jones rastao je deset dana zaredom, što nije zabilježeno još od studenoga 1996. godine. Pritom je taj indeks sedam dana uzastopno dosezao rekordnu razinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙