FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Talijanski zastupnici traže izlaz iz pat-pozicije

ZAGREB/RIM, 15. ožujka 2013. (Hina) - Zastupnici novog saziva talijanskog parlamenta u petak su počeli prvu sjednicu nakon izbora u veljači koji nisu dali jasna pobjednika te će pokušati naći izlaz iz pat pozicije kako bi sastavili vladu sposobnu početi rješavati gospodarske teškoće.

Stranke se nisu uspjele dogovoriti o vladajućoj koaliciji, nakon što je na izborima 24. i 25. veljače lijevi centar tijesno pobijedio u donjem domu, ali ne i u Senatu.

Nisu uspjeli pokušaji vođe lijevog centra Piera Luigija Bersanija da dogovori koaliciju s komičarem i populistom Beppom Grillom i njegovim Pokretom 5 zvijezda, trećim po snazi po broju osvojenih mjesta.

Bersani pak isključuje svaki sporazum s bivšim predsjednikom vlade Silvijom Berlusconijem, vođom desnog centra, drugom najvećom snagom u parlamentu.

U četvrtak su prvaci lijevog centra priznali da je Grillo odbio njihovu ponudu za suradnju.

Emilio Colombo, doajen u senatu te zbog toga privremeni predsjednik, u uvodnom je govoru upozorio stranke da će, ostanu li ukopane na svojim pozicijama, "paralizirati parlament, što će se dramatično odraziti na upravljanje zemljom i rješavanje njezinih velikih gospodarskih i društvenih problema", piše agencija AFP.

Prva zadaća donjeg doma od 630 mjesta i senata s 315, bit će izbor predsjednika, dvije najviše dužnosti, ključne za rad parlamenta.

Predsjednici se biraju složenim postupkom glasovanja u tri kruga i rezultati tog glasovanja bit će prvi test sposobnosti stranaka da rade zajedno nakon izbora koji nisu dali jasnog pobjednika.

Rezultati se mogu očekivati nakon tri kruga glasovanja, no pretpostaljva se da dvije glavne političke stranke neće ispuniti listiće, što je taktika kojom ispipavaju nakane jedni drugih.

Ako Pokret 5 zvijezda, koji u svojim rukama drži ključeve rješenja, dogovori s lijevim centrom izbor predsjednika parlamenta, to bi mogao biti uvod u širu suradnju i formiranje vlade, piše Reuters.

Grillo je, međutim, rekao da neće podržati nijednu vladu kojoj ne bi bio na čelu njegov pokret i odbacuje svaki sporazum s dvjema tradicionalnim strankama koje krivi za krizu u Italiji.

Nakon izbora predsjednika obaju parlamentarnih domova, očekuje se da će predsjednik Giorgio Napolitano idući tjedan početi službene konzultacije sa stranačkim čelnicima kako bi pronašao mandatara.

Poslovni krugovi, banke, europski partneri, svi su redom izrazili nadu da će Italija pronaći rješenje za pat poziciju u kojoj se našla i da neće trebati raspisivati nove izbore.

Izbori u veljači doveli su u parlament mnogo mladih ljudi i veći postotak žena kojih je sada 31 umjesto do sada 20 posto. Novi saziv bit će najmlađi u talijanskoj povijesti, s prosječnom dobi zastupnika od 48 godina, što je manje nego u Njemačkoj, Francuskoj, Španjolskoj i i Sjedinjenim Državama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙