FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi lider ljevice: Italija sve bliže novim izborima

RIM, 7. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Italija je sve bliže novim parlamentarnim izborima budući da oni održani u veljači nisu dali jasnu većinu, kazao je u četvrtak pretendent za novog lidera lijevog centra, gradonačelnik Firence Matteo Renzi.

Lijevi centar dobio je najviše glasova u donjem domu parlamentu, ali ne i u Senatu, a prema talijanskom zakonu za sastavljanje vlade potrebna je većina u oba doma i zbog toga nakon izbora 24. i 25. veljače vlada neizvjesnost hoće li se moći sastaviti vlada.

"Reći ću jedino to da bi prema svim pokazateljima ovaj saziv mogao biti rekordan po najkraćem trajanju", rekao je Renzi za dnevni list Il Messaggero.

Smatra se da bi 38-godišnji Renzi mogao naslijediti Piera Luigija Bersanija, veterana Demokratske stranke (PD, lijevi centar) koja nije uspjela na izborima dobiti apsolutnu većinu u oba doma.

Renzi je lani od Bersanija izgubio na unutarstranačkim izborima no iako je od tada neprestance ponavljao odanost stranci, sada drži da PD mora izvući pouku iz izbora.

"Sada je neizbježno organizirati nove unutarstranačke izbore", rekao je Renzi no nije potvrdio svoju kandidaturu.

Pokret 5 zvjezdica (M5S), zvan "antistranka" na čelu s komičarom i populistom Beppeom Grillom osvojio je 25 posto glasova čime su talijanski birači jasno kazali da su siti tradicionalnih stranaka ljevice i desnice koje su sada u pat poziciji jer ne mogu sastaviti vladu.

Bersani, kojega tisak ismijava prikazujući ga kao karikaturu bivšeg pape Benedikta XVI. uz riječi: "Umirovljen sam prije nego sam i postao Papa", pozvao je Grilla da se uključi u pregovore radi dobrobiti Italije.

Bersani je isključio mogućnost koaliranja s bivšim premijerom Silvijem Berlusconijom koji je morao odstupiti zbog brojnih skandala vezanih uz korupciju i prostituciju.

Predsjednik Talijanske Republike Giorgio Napolitano počet će formalne konzultacije sa strankama nakon prvog zasjedanja novog saziva parlamenta koje je zakazano za 15. ožujka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙