FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoren natječaj za 2. natjecanje mladih glazbenika Papandopulo

ZAGREB, 14. ožujka 2013. (Hina) - Drugo hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo u organizaciji Instituta hrvatske glazbe i Hrvatske radiotelevizije ove će se godine održati od 23. rujna do 1. listopada, a mladi će glazbenici priliku za upoznavanje s okolnostima profesionalne klasične glazbene scene dobiti u Maloj dvorani Vatroslava Linsinskog u Zagrebu, kako bi se mogli što bolje pripremiti za suočavanje s konkurencijom i kriterijima velikih međunarodnih natjecanja.

Natjecanje je prvi puta održano prošle godine a zamišljeno je kao godišnja manifestacija otvorena glazbenicima iz Hrvatske i onima koji su se školovali ili diplomirali u Hrvatskoj a čija dob ne prelazi 35 godina. Oni će se ove godine natjecati u šest kategorija: solo pjevanje, glasovir, rog, truba, trombon i tuba. Kako se ističe u najavi organizatora, otvaranjem natjecanja kategorijama poput roga, tube ili trombona želi se stimulirati mlade ljude i djecu, zbog zabilježenog smanjenog zanimanja za te instrumente posljednjih godina, a ove se godine posebno velik broj prijava i oštra konkurencija očekuju u prve dvije kategorije - pjevanju i glasoviru.

O najboljima će odlučivati tri ocjenjivačka suda pod predsjedanjem operne umjetnice Ruže Pospiš Baldani (pjevanje), pijanista i glazbenog pedagoga Vladimira Krpana (glasovir), te kornista i glazbenog pedagoga Prerada Detičeka, koji predsjeda jedinstvenim sudom za sve četiri kategorije puhača, u kojima se očekuje manji broj prijava.

"Njihova imena, ali i imena svih ostalih članova triju sudova, jamče vrhunsku kvalitetu natjecatelja koji će proći u finala i pobijediti", stoji u izjavi predsjednika Instituta hrvatske glazbe (IHG) Gorana Končara.

Nazvano po slavnom hrvatskom skladatelju i dirigentu Borisu Papandopulu (1906.–1991.), natjecanje je zamišljeno kao platforma za pripremu mladih umjetnika za velika međunarodna natjecanja. Ideja o natjecanju stara je gotovo 20 godina, a cilj je bio nadograditi postojeći sustav klasičnog glazbenog obrazovanja kako bi se mladoj generaciji glazbenika pružio što širi raspon profesionalnih mogućnosti.

Stvaranjem uvjeta za kvalitetan nastup – s dvoranom, klavirom, orkestrom i snimanjem, mladim glazbenicima, koji će Hrvatsku u budućnosti predstavljati na domaćim i inozemnim pozornicama, daje se prilika da se upoznaju sa standardima i kriterijima klasične glazbene scene, kako bi tako dobili veću šansu na međunarodnim natjecanjima. Pobjeda im donosi novčane i druge nagrade, ali i potvrdu njihova talenta i postignutog umijeća. Ove se godine, kao i prošle, održava pod visokim pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Ive Josipovića.

Kandidati će se u Maloj dvorani Linsinskog pred žirijem i publikom natjecati za tri nagrade. U polufinale natjecanja ulazi po šest kandidata iz svake kategorije. Među njima biraju se po tri kandidata za finale, koji su ujedno i svi nagrađeni. Potom se donosi odluka o pobjednicima, a nakon završetka programa u Lisinskom će se održati svečani koncert pobjednika u pratnji Simfonijskog orkestra HRT-a.

Prošle su godine prve nagrade natjecanja Papandopulo pripale violinistu Marcu Grazianiju, klarinetistu Brunu Philippu i saksofonistu Tomislavu Žužaku.

"Brojnost kandidata i kvaliteta pobjednika prošle su nam godine pokazali da smo s pravom, iako ne i lako, pokrenuli natjecanje kakvo je na nacionalnoj razini kronično nedostajalo", kazao je Končar.

Prijave za natjecanje dostavljaju se najkasnije do 30. svibnja, a prijavnica, uvjeti sudjelovanja i program pojedinačnih kategorija dostupni su na internetskoj stranici IHG. Prva nagrada ove godine donosi novčani iznos od 20 tisuća kuna, nastup na svečanom koncertu pobjednika te studijsko snimanje za arhivu HRT-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙