FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otkriveno spomen-obilježje "Velebitska stina"

SPLIT/MRAVINCI, 14. ožujka 2013. (Hina) - Na svečanosti u povodu 22. obljetnice utemeljenja splitske Specijalne jedinice policije BATT iz Domovinskog rata danas je u njezinoj bazi u Mravincima u blizini Splita otkriveno spomen-obilježje "Velebitska stina" u čast pripadnicima te postrojbe koji su na Velebitu pružali otpor srpskom agresoru.

Spomenik je izgrađen od izvornog kamena s Velebita gdje je, kako je rečeno, tijekom Domovinskog rata u iznimno teškim uvjetima svaki pripadnik te specijalne policijske potrojbe u prosjeku proveo 400 dana.

Predsjednik Udruge Specijalne policije Domovinskog rata Josip Klemm prenio je nazočnima pozdrave ratnog zapovjednika specijalaca Mladena Markača. Po njegovim riječima, mnogi istaknuti hrvatski dužnosnici su se stidjeli hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača dok su bili u zatvoru u Haagu te ih je iznenadila oslobađajuća presuda.

Spominjući postavljanje natpisa na ćirilici u Vukovaru, Klem je istaknuo kako su hrvatski branitelji prvi spremni staviti ćirilične natpise u Vukovaru ali, kako je rekao, "pod određenim ustavnim i zakonskim okvirima".

Pritom je istaknuo kako ćirilicom trebaju biti napisana imena svih osoba koje Hrvatska potražuje, onih sinova čije majke plaču.

"Kad srpska politika bude na ćirilici napisala ta imena i bude se znalo gdje su naši sinovi i prijatelji, tad će ćirilica možda biti u Vukovaru, a do tada neće", istaknuo je Klem.

Izaslanik ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića i načelnik splitsko-dalmatinske Policijske uprave Zoran Petričević istaknuo je kako se ne smiju zaboraviti poginuli pripadnici splitske Specijalne jedinice policije BATT ni svi ostali hrvatski branitelji poginuli u Domovinskom ratu.

"Trebamo njegovati pozitivne tekovine Domovinskog rata", rekao je Petričević.

Pripadnici splitske Specijalne policije na današnjoj su svečanosti izveli pokaznu vježbu na kojoj su demonstrirali svoje borilačke sposobnosti u borbi protiv kriminala.

Splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader istaknuo je kako se hrvatski branitelji nisu borili za državu u kojoj će ljudi kopati po kontejnerima.

U Domovinskom ratu poginulo je deset pripadnika splitske Specijalne jedinice policije BATT, a uoči svečanosti misu zahvalnicu u crkvi u Mravincima služio je vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac. U propovijedi je pozvao na molitvu za skupinu Hrvata iz BiH koji su u Haagu, kao što se molilo i za generale Gotovinu i Markača.

"Haaška optužnica protiv skupine Hrvata iz BiH ne tereti samo njih, ona tereti i našu Domovinu", rekao je mons. Jezerinac.

Istaknuo je kako postoji i kriza vjere koja, kako je rekao, nije došla izvana, nego je posljedica krize iznutra.

"Mnogi kršćani ne poznaju najosnovnije istine o vjeri jer kad bi to znali - mi bismo drukčije živjeli", rekao je mons. Jezerinac.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙