FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nikšić pozvao Inzka da deblokira uspostavu vlasti u FBiH

MOSTAR, 14. ožujka 2013. (Hina) - Predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić pozvao je u četvrtak visokog međunarodnog predstavnika Valentina Inzka da zaustavi opstrukcije rekonstrukcije vlasti u ovome entitetu ističući da je izostankom reakcije austrijski diplomat pridonio produbljavanju krize.

Već devet mjeseci SDP BiH zajedno s novom parlamentarnom većinom, koju čine dva HDZ-a u BiH i Savez za bolju budućnost BiH, pokušava isključiti iz vlasti Stranku demokratske akcije, HSP BiH i Narodnu stranku Radom za boljitak braće Lijanovića koji, koristeći složene mehanizme u vlasti, to onemogućavaju putem predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, nacionalno koncipiranog Doma naroda i Ustavnog suda Federacije BiH koji nije popunjen sucima koji mogu o tome odlučivati.

"Sve više vjerujem da je jedini izlaz da Vam uručim ključeve Federalne vlade, pa da OHR, u suradnji sa SDA, Jerkom Ivankovićem Lijanovićem i Živkom Budimirom, nastavi rukovoditi institucijama za koje tvrdite da i sada funkcioniraju", napisao je Nikšić u otvorenome pismu Visokom predstavniku Valentinu Inzku i veleposlanicima država članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH.

Federalni premijer je upozorio da ključne institucije u FBiH već duže vrijeme ne funkcioniraju zbog blokada političkih stranaka na čelu sa SDA te je pozvao Inzka da poduzme potrebne korake.

Objašnjavajući danas medijima sadržaj pisma, premijer Nermin Nikšić je opovrgnuo navode Visokog predstavnika da vlada kojoj je na čelu funkcionira.

"Nije točno da vlada funkcionira. U pismu sam ukazao visokom predstavniku na ove činjenice i pozvao ga da počne koristiti svoje ovlasti", rekao je Nikšić.

Visoki međunarodni predstavnik Valentin Inzko posljednji put reagirao je u travnju 2011. godine kada je suspendirao odluku Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i proglasio zakonitom vlast koju su tada uspostavili SDP, SDA, HSP BiH i Narodna stranka Radom za boljitak, a iz koje su bila isključena dva HDZ-a za koje je glasovao najveći broj Hrvata u BiH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙