FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi papa Franjo dolazi s katoličkog "Kontinenta nade"

BUENOS AIRES, 14. ožujka 2013. (Hina/AFP) - Novi papa Franjo, Argentinac Jorge Mario Bergoglio, prvi je papa s američkog kontinenta, koji je Ivan Pavao II. prozvao "Kontinentom nade" jer s 580 milijuna vjernika ima najveći broj katolika na svijetu.

Papa Franjo, prvi papa neeuropskog podrijetla u više od 1300 godina, preuzeo je čelo Katoličke crkve u trenutku krize a njegovo bi latinoameričko iskustvo trebalo biti važno kad bude morao odvagnuti hoće li ostati na tradicionalističkom putu svojeg prethodnika Benedikta XVI. ili će ga obnoviti prilogađavajući se zahtjevima svojeg doba, smatraju analitičari.

Brazilski kardinal Raymundo Damasceno Assis ustvrdio je nekoliko dana prije izbora Bergoglia da je latinoamerička Katolička crkva sačuvala "živ i dinamičan" karakter, suprotno "umornoj" Europi, i stoga može puno dati novom Papi.

"Crkva u Latinskoj Americi proživljava poseban trenutak vrlo značajnog misionarskog entuzijazma koji ide ususret ljudi u siromašnim predgrađima velikih gradova, u naše zajednice", kazao je Assis.

Latinoamerička crkva udahnjuje "dodatan život" europskoj Crkvi koja "prolazi kroz vrlo jak proces sekularizacije i proživljava krizu", kazao je on.

"Europa se čini pomalo umorna, dakle smatram da Latinska Amerika može pružiti znatan doprinos, prvo jer je to kontinent s najvećim brojem katolika na svijetu, njih 44 posto, a potom jer je naš narod duboko religiozan", rekao je brazilski kardinal.

Brazil sa 123 milijuna vjernika zemlja je u kojoj su katolici najbrojniji u Latinskoj Americi, slijedi Meksiko koji ima 93 milijuna katolika.

Profesor Jeffrey Klaiber, povjesničar religija na Katoličkom sveučilištu u Limi, manje je optimističan glede stanja Katoličke crkve u Latinskoj Americi.

"Velika većina katolika ne prakticira vjeru. Mnogi su je ostavili postrani i milijuni vjernika nikada ne ide u crkvu", rekao je on. "Nema prostora za mlade koji imaju kritički duh i žele vidjeti više pravde i mira u svijetu, a koji se isto osjećaju katolicima", otkriva on.

Po Klaiberu, stagnacija katolicizma svjetski je problem koji se duguje prije svega neprivlačnom duhovnom okruženju za mlade koji traže odgovore na svoje probleme te "vrlo tradicionalnom obrazovanju u sjemeništima".

"Mladi se ne osjećaju uklopljeni u Crkvu dvojice prethodnih papa", Ivana Pavla II. i Benedikta XVI., na čelu Vatikana između 1978. i 2013. godine, smatra Klaiber, dodajući da su se zbog toga evangelističke skupine "relativno lako" razmnožile zadnjih desetljeća u cijeloj Latinskoj Americi.

Po mišljenju američkog stručnjaka za Vatikan Johna L. Allena, novi Papa trebao bi kao prioritete imati "izazov koji predstavlja eksplozija pantakostalnih i evangelističkih pokreta za katolicizam u Latinskoj Americi, te vjerska indiferentnost".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙