FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Propala dražba jer vlasnik privremenoj korisnici svoje nekretnine nije platio uloženo

KARLOVAC, 12. ožujka 2013. (Hina) - Druga javna dražba u ovršnom postupku prodaje nekretnine u vlasništvu Milana Gvozdića u Slunju, a temeljem tužbe privremene korisnice njegove nekretnine Milke Vojak koja je u nju uložila 382.300 kuna, danas nije održana jer nije bilo potencijalnih kupaca.

Karlovački županijski sud je 2008. donio pravomoćnu presudu po kojoj bi Milan Gvozdić trebao Milki Vojak isplatiti navedeni iznos koji je uložila u njegovu nekretninu dok ju je imala na privremenom korištenju, a on u izbjeglištvu.

Slučaj datira iz 1996. kada je Komisija za privremeno preuzimanje i korištenje imovine Grada

Slunja u studenome te godine karlovčanki Milki Vojak dodijelila na privremeno korištenje nedovršeni poslovni prostor u Točku 20, vlasnika Milana

Gvozdića, a koji je ranije izbjegao iz Hrvatske. Nakon što je saznao da je njegova nekretnina dana na privremeno korištenje, poručio je Milki Vojak da će svoju nekretninu tražiti natrag, a 2002. podnosi zahtjev za povratom imovine.

Privremena korisnica nekretnine koja je u nju već uložila svoj novac prekinula je obnovu, ali i podigla tužbu protiv Gvozdića za povrat uloženih sredstava.

Na to vlasnik Gvozdić 2005. podiže protutužbu protiv privremene korisnice kojom traži povrat imovine i uspostavu prijašnjeg stanja.

Medije je o današnjem dražbovnom i ovršnom postupku obavijestilo karlovačko Županijsko vijeće srpske nacionalne manjine koje spor prati i želi aktualizirati slučaj u kojem vlasniku, koji u ovršnom postupku ne može platiti nikad naručena i neželjena ulaganja u svoju nekretninu, prijeti da ostane bez nje. Takvih je imovinsko-pravnih slučajeva podosta na područjima iz kojih su za vrijeme Domovinskog rata i poslije, izbjegli Srbi, a u njihove kuće privremeno useljavali i prostore koristili Hrvati, uglavnom izbjeglice koji su u Hrvatsku došli iz drugih ratom zahvaćenih prostora.

Gvozdić traži zaustavljanje svih daljnih radnji i odgodu ovrhe i dražbe, jer je na Vrhovnom sudu u tijeku revizija pravorijeka njegove Ustavne tužbe.

U tom postupku Gvozdić se pozvao na Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o područjima od posebne državne skrbi, članak 9., po kojem Republika Hrvatska preuzima obavezu vlasnika, da privremenom korisniku nekretnine isplati uložena sredstva. Gvozdić je to zatražio 1. ožujka ove godine.

Mate Burazin, odvjetnik Milke Vojak, usprotivio se odgodi postupka s obrazloženjem da revizija Ustavne tužbe ne bi trebala biti razlog za odgodu ovršnog postupka i provedbe dražbe.

Sutkinja Vesna Gračan kazala je pak, da nije imala dovoljno vremena da sagleda sve okolnosti, jer je tek 27. veljače ove godine dobila Gvozdićev podnesak. Najavila je da će se o prijedlogu ovršenika očitovati naknadno, pisanim rješenjem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙