FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolski troškovi posuđivanja na najnižoj razini od 2010.

MADRID, 12. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Španjolski troškovi zaduživanja na rok od godinu dana pali su na najnižu razinu od početka grčke dužničke krize na aukciji u utorak na kojoj je vlada prodala više trezorskih zapisa nego što je planirala.

Ministarstvo financija prodalo je u utorak 5,8 milijardi eura trezorskih zapisa s rokom dospijeća od šest i 12 mjeseci, premašivši ciljani iznos od 5,5 milijardi eura. Prosječni su prinosi na šestomjesečne zapise pali na razine koje nisu zabilježene od veljače 2012.

Prodajom trezorskih zapisa s rokom dospijeća od 12 mjeseci prikupljeno je 3,9 milijardi eura, uz prinos od 1,363 posto, najniži od travnja 2010. Na prošloj sličnoj aukciji u veljači iznosio je 1,548 posto. Potražnja je bila 1,9 puta veća od ponude.

Preostle dvije milijarde eura prikupljeno je prodajom šestomjesečnih trezorskih zapisa, uz prosječan prinos od 0,794 posto, u usporedbi s 0,859 posto koliko je iznosio u prošlom mjesecu. Potražnja je bila 3,2 puta veća od ponude.

"Aukcija je bila jako pozitivna, s jakom temeljnom potražnjom i nižim prinosima. Što više možete tražiti?", zaključio je Jose Luis Martinez, strateg banke Citi.

U Italiji je danas aukcija zabilježila drugačije rezultate, uz rast troškova zaduživanja na rok od godinu dana na najvišu razinu od sredine prosinca. Bila je to prva aukcija dužničkih papira nakon što je rejting agencija Fitch u petak snizila kreditni rejting zemlje na 'BBB+'.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙