FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mađarski parlament usvojio spornu izmjenu ustava

BUDIMPEŠTA , 11. ožujka 2013. (Hina/AFP) - Mađarski parlament je u ponedjeljak usvojio spornu izmjenu ustava, unatoč rezervi Europske unije, mađarskoj oporbi i brojnim nevladinim organizacijama.

Amandman koji posebice ograničava nadležnosti ustavnog suda, usvojen je s 265 glasova za, 11 protiv i 33 suzdržanih.

Konzervativna stranka na vlasti Fidesz raspolaže s dvotrećinskom većinom u parlamentu. Socijalisti, najveća oporbena stranka, bojkotirali su glasovanje dok je mala lijevo orijentirana stranka zelenih LMP uzalud tražila od zastupnika Fidesza da se izjasne protiv.

Taj amandman oduzima ustavnom sudu velik dio ovlasti i sprječava ga u donošenju odluka da se poziva na svoju pravosudnu praksu od razdoblja prije stupanja na snagu novog ustava 1. siječnja 2012. Amandman ponovno uvodi više uredbi koje je sud ranije poništio, poput definicije ocijenjene restriktivnom za obitelj ili zabrana spavanja na ulicama. Oko 200 ljudi se okupilo ispred parlamenta tijekom glasanja zastupnika kako bi izrazili svoje protivljenje promjenama ustava.

Okupljeni su odgovorili na poziv dviju oporbenih stranaka, DK bivšeg socijalističkg premijera Ferenca Gyurcsanyja i E2014 bivšeg tehnokratskog premijera Gordona Bajnaia kao i nove stranke nastale podjelom LMP-a i sindikata Solidarnost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙