FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU odobrila isporuku vojne opreme sirijskoj oporbi

BRUXELLES, 28. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Europska unija (EU) priopćila je u četvrtak da je donijela amandman na odluku o sankcijama protiv Sirije, na način da se odobava isporuka neubojite vojne opreme i tehničke pomoći sirijskoj oporbi, uz obrazloženje da im je cilj zaštititi civile.

Tom se mjerom, koju su usvojile vlade zemalja članica EU-a, ujedno produžuju sankcije Siriji do 1. lipnja i udovoljava zahtjevu Velike Britanije i ostalih da se ublaži embargo na izvoz oružja kako bi se pomoglo pobunjenicima protiv sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Odluka, usvojena dan prije isteka ranije uvedenih sankcija, rezultat je višetjednih pregovora između članica EU-a koje su podupirale ublažavanje embarga na oružje i onih koje su strahovale da bi više naoružanja razbuktalo nasilje na tom području.

Novim amandmanom omogućuje se dostava "neubojite vojne opreme" oporbenoj Sirijskoj nacionalnoj koaliciji radi zaštite civila, kao i "neborbena vozila sa balističkom zaštitom".

Paket novih sankcija također omogućuje pružanje tehničke pomoći i nespecificiranih "ostalih usluga" Sirijskoj nacionalnoj koaliciji za zaštitu civila, stoji u odluci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙