FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HND: novac od manjeg PDV-a izdavači trebaju vratiti u redakcije

ZAGREB, 11. ožujka 2013. (Hina) - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) poduprlo je danas vladinu najavu sniženja PDV-a na dnevne novine od 1. srpnja sa sadašnjih deset na pet posto, ali je i upozorilo da novac od sniženoga PDV-a ne smije otići u vlasnički profit, nego ga treba vratiti u novinske redakcije.

Podupirući najavu sniženja PDV-a, HND upozorava vlast, novinske izdavače i javnost da to "olakšanje medijskoj industriji mora biti praćeno i temeljitim ispunjenjem obveza koje izdavači imaju prema svojim novinarima i javnosti".

U HND-u kažu da u trenutcima ozbiljne krize tiskanih medija na malome hrvatskome medijskom tržištu vlada daje porezne olakšice kakve ima više od polovice zemalja Europske unije jer dvije trećine njih ima PDV na novine od šest posto i niže, a četiri zemlje nultu stopu.

"No, u tim zemljama redovito se isplaćuju plaće novinarima, a u Hrvatskoj se već mjesecima novinarske plaće uglavnom ne isplaćuju u zakonskom roku. Osim austrijske novinske kuće Styrije, nitko od drugih izdavača dnevnih listova više ne isplaćuje novinarima plaće na vrijeme. Vlast je dakako odgovorna da izdavače prisili da poštuju zakon", stoji u priopćenju HND-a.

Iz novinarske udruge upozoravaju da je Zakon o medijima na snazi dulje od devet godina, ali neki se njegovi bitni članci cijelo vrijeme uopće ne primjenjuju i za to nitko ne mari jer, navodno, nitko nije odgovoran za provedbu tog zakona. To se, kažu, odnosi i na odredbe koje govore o načinu sudjelovanja novinara u imenovanju glavnih urednika medija.

Ističu kako, bez obzira na to i na opetovane konkretne prijedloge HND-a za izmjenu zakona, rad na novim medijskim zakonima u Ministarstvu kulture zapravo nije niti počeo i ide nedopustivo sporo te s tim u vezi zaključuju kako je teško očekivati da će se ove godine nešto bitno promijeniti.

U HND-u upozoravaju da se "sva odgovornost za današnju (ne)kvalitetu medija ne smije isključivo prepustiti vlasnicima medija i njihovim menadžerskim ekipama, koje vrlo često vode i provode uređivačke politike po logici profita i zaokruživanjem sfera korporacijskih interesa - a ne u afirmaciji novinarstva kao javnog dobra".

Novac od sniženoga PDV-a na novine ne smije otići u vlasnički profit, nego ga treba vratiti u novinske redakcije kako bi se što korektnije uredili odnosi nakladnika i novinara i kako bi se reinvestirao u proizvodnju kvalitetnijih novina za javnost, naglašavaju u HND-u, u kojemu smatraju da bi uz dnevne novine u povlaštenu kategoriju sa sniženim PDV-om trebali biti uvršteni i isključivo informativni regionalni tjednici koji su od nedvojbenoga javnog interesa.

Predloženo smanjenje PDV-a za dnevne novine vlada je prihvatila prošli tjedan uz objašnjenje premijera Zorana Milanovića kako je to zadnja stvar koju vlada može učiniti za izdavaštvo, a izdavači moraju dalje sami tražiti unutarnje rezerve i konkurentnost na tržištu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙