FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tanjić: KBF je uzor u izazovnom trenutku za sveučilište

ZAGREB, 11. ožujka 2013. (Hina) - Katolički bogoslovni fakultet (KBF) Sveučilišta u Zagrebu uzor je u mnogočemu u ovome izazovnom i teškom trenutku za razvoj znanosti i sveučilišta u Hrvatskoj, istaknuo je rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta Željko Tanjić na današnjoj proslavi Dana KBF-a u Međubiskupijskom sjemeništu na zagrebačkoj Šalati .

Središnji događaj svečanosti bila je dodjela diploma magistrima i licencima teoloških znanosti i diplomantima svih studijskih smjerova koje je primilo 159 studentica i studenata koji su tijekom prošle godine završili različite studije na tome fakultetu. Dodijeljena su i priznanja najuspješnijim studentima, a u njihovo ime zahvalio je Stipe Tomić, koji je tijekom studija na Filozofsko-teološkom smjeru KBF-a tijekom studija ostvario prosjek izvrstan - pet.

Uz rektora Tanjića, koji je i sam bio profesor na KBF-u, važnost i tradiciju te ugledne visokoškolske ustanove istaknuo je i rektor zagrebačkoga Sveučilišta Aleksa Bjeliš.

Pomoćni biskup zagrebački msgr. Valentin Pozaić uputio je čestitke slavljenicima - profesorima i studentima kao izaslanik velikoga kancelara KBF-a i zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, rekavši kako su vjera i razum dva krila koja su ih dovela do istoga cilja.

Djelatnost KBF u prošloj godini sažeo je dekan Tonči Matulić pa je tako izvijestio da u akademskoj godini 2012./2013. na tome fakultetu studira 1060 studentica i studenata na svim studijskim programima, među kojima je i 168 apsolvenata. Djelatnici fakulteta trenutačno rade i na pet znanstveno-istraživačkih projekata, a u prošloj godini održano je i osam znanstvenih simpozija i skupova.

Dekan Matulić spomenuo je i da je KBF u 2012. prinovio i 1569 knjiga, odnosno 560 više nego u 2011. godini. Veći dio novih naslova - 1098 KBF je dobio darovnicama i iz ostavština, a 471 naslov je kupljen.

Novim akademskim građanima Matulić je poručio da se ne boje krize jer je ona uvijek i znak rasta te da žive i rade onako kako su pogani govorili prvim kršćanima "gledaj kako se međusobno ljube i raduju".

Među brojnim uzvanicima koji su čestitali KBF-u i izrazili poštovanje prema radu te akademske ustanove bili su i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, dekan đakovačkoga KBF-a Sveučilišta u Osijeku Pero Aračić rekavši kako je zagrebački KBF "mnoge odnjihao" te dekan zagrebačkoga Filozofskog fakulteta Damir Boras koji je istaknuo važnost sveučilišnih sloboda posebice sada kada se, rekao je, one ograničavaju.

Pozdrave su uputili i gosti iz inozemstva - prodekan Teološkoga fakulteta Sveučilišta u Ljubljani Janez Vodičar te profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Sveučilišta u Beogradu Dragomir Sando, koji je rekao kako zagrebački KBF-a ima visoki ugled među fakultetima kršćanskih crkva. Profesor Sando izrazio je nadu da će ubuduće biti još više razumijevanja u raznim pitanjima među kršćanskim crkvama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙