FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skok kineskog izvoza u veljači

PEKING, 8. ožujka 2013. (Hina/AFP) - Kineski izvoz porastao je u veljači više od 20 posto na godišnjoj razini unatoč Lunarnoj novoj godini, dodatno potvrđujući opetovano ubrzavanje drugog po veličini svjetskog gospodarstva, pokazali su u petak najnoviji podaci.

Skok izvoza pomogao je Kini da u veljači zabilježi iznanađujući trgovinski višak od 15,3 milijarde dolara, iako je on gotovo prepolovljen u odnosu na siječanjske 29,2 milijarde dolara, priopćila je carinska uprava.

Tržište je očekivalo trgovinski manjak od 16 milijardi dolara, pokazuje anketa Dow Jones Newswiresa u kojoj je sudjelovalo 13 ekonomista.

Izvoz je u veljači skočio za 21,8 posto u odnosu na godinu prije, na 139,4 milijarde dolara, dok je uvoz pao 15,2 posto, na 124,1 milijardu dolara.

Analitičari ističu da je snažan rast izvoza dobar znak za gospodarstvo, dok slabi uvoz tumače zatvaranjem tvornica na tjedan dana zbog praznika, što je dovelo do smanjenja potražnje za sirovinama i dijelovima.

"Podaci o uvozu možda su pogođeni sezonskim faktorom kineske Nove godine, no izvoz nije uopće bio pogođen i porastao je brže nego što se očekivalo“, kazao je Liu Ligang, ekonomist iz banke ANZ.

"Kina će nesumnjivo u ovoj godini ostati na putu oporavka, a njezino gospodarstvo vjerojatno će porasti više od osam posto", rekao je.

Kineski ministar trgovine izjavio je u petak kako očekuje da će se trgovinska razmjena poboljšati u ovoj godini u odnosu na 2012., iako je upozorio na nepredviđene globalne probleme.

"Oprezno sam optimističan oko ovogodišnje opće trgovinske situacije. Trebali bismo ove godine biti bolji", kazao je Chen Deming novinarima na marginama Nacionalnog narodnog kongresa.

Ukupna kineska vanjskotrgovinska razmjena porasla je prošle godine samo 6,2 posto, na 3.870 milijardi dolara, podbacivši u odnosu na ciljanu stopu rasta od oko 10 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙