FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 7. ožujka 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

OMIŠ - Predsjednik Republike Ivo Josipović danas je u Omišu posjetio proizvodne pogone tekstilne tvrtke Galeb, tvrtke koja ima 340 zaposlenih među kojima su pretežito žene. "Drago mi je da tvrtka Galeb opstaje na tržištu unatoč teškoćama i da širi asortiman svojih proizvoda", rekao je Josipović koji je izrazio i zadovoljstvo što je u tvornici vidio i neke inovacije. "Čuo sam i za neke planove premještaja tvornice na drugu lokaciju, racionalizacije proizvodnje i novih tržišnih proboja", istaknuo je Josipović. Smatra i kako zaposlenicima u tvrtki Galeb nije lako te da je čuo i "mnoge primjedbe na tržišne uvjete koji vladaju. Ali, ja vjerujem u tvornicu i njene zaposlenice i zaposlenike i grad Omiš koji pomaže cijeli taj projekt“, zaključio je predsjednik Josipović. Omiški Galeb, tvrtka u vlasništvu zagrebačkog Tekstilprometa, prvenstveno se bavi proizvodnjom rublja, posljednjih godina radi na razvoju vlastite maloprodajne mreže, a razvija i turističku djelatnost od 2000. godine kada je preuzeo kamp Galeb.

ZAGREB - Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju od 1. srpnja ove godine kontrola dodjela državnih potpora prelazi na Europsku komisiju, kazala je predsjednica Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja Olgica Spevec na seminaru o pravilima i propisima o tržišnom natjecanju i državnim potporama održanom u HGK-Komori Zagreb. Postoji cijeli niz modaliteta koje potpore se moraju prijavljivati unaprijed Europskoj komisiji na kontrolu i ne smiju se primjeniti prije nego se dobije odobrenje, ali postoje kod skupnih izuzeća, i to uglavnom za male i srednje poduzetnike, da se državna potpora može dodijeliti bez prethodnog odobrenja Komisije, ali ona uvijek može izvršiti kontrolu te potpore, objasnila je Spevec. Kontrola se provodi unaprijed, država članice dužne su prije dodjele potpore prijaviti svaki program ili pojedinačnu potporu Europskoj komisiji i sve dok ne dobiju odobrenje suzdržati se od dodjele potpora. Izuzete su potpore malom i srednjem poduzetništvu koje se mogu dodijeliti bez prethodnog odobrenja Komisije i to za inovacije, istraživanje i razvoj, zaštitu okoliša, žensko poduzetništvo itd. Kontrola se provodi i nakon dodjele potpora, na zahtijev EK svaka država članica dužna je dostaviti sve podatke i dokumentaciju u vezi s dodjelom potpora uključivo i onih za koje nije bilo potrebno prethodno odobrenje.

BERLIN - Na njemačkom turističkom tržištu Hrvatska je prepoznata kao sve atraktivnija turistička destinacija, prognoze su za ovu godinu dobre i mogu se ponoviti prošlogodišnji rezultati s tog tržišta, izjavio je danas u Berlinu na svjetskoj turističkoj burzi ITB ministar turizma Veljko Ostojić. Tu procjenu Ostojić temelji na razgovorima koje je danas i jučer u Berlinu imao s brojnim njemačkim touroperatorima, predstavnicima auto kluba ADAC i udruge biciklista ADFC, predstavnicima turističkog sektora i njemačkim političarima. U svim tim razgovorima potvrđen je odličan odnos Njemačke prema Hrvatskoj i njenom turizmu čiji dalji razvoj njemački partneri podržavaju, a sve je bolja i percepcija Hrvatske, istaknuo je Ostojić. To je potvrdilo i ADAC-ovo istraživanje, gdje se se prvi put dogodilo da su Nijemci stavili Hrvatsku za ovu godinu među prvih pet destinacija u koje žele ići na dulji odmor i to prije nego u Francusku koja je na listi iza Hrvatske (šesta). Od ispitanih oko četiri tisuće Nijemaca, njih oko 4,5 posto, najavilo je da će ići ove godine u Hrvatsku na odmor.

RIJEKA - Privatizacija riječkog 3. maja imat će smisla samo ako u knjizi narudžaba bude novih brodova, kazao je danas na konferenciji za novinare predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević ističući da se tijekom privatizacije ne smiju događati nepredviđene i loše okolnosti, primjerice u vezi s redovitim isplatama plaća, te da je za to odgovorna Vlada. Matijašević je rekao da sindikat traži da bude uključen u sve faze privatizacije 3. maja, kao što je obećano. Smatra da je odluka o izuzimanju manjih tvrtaka u sklopu Grupe 3. maj iz privatizacije s Uljanikom štetna, "maćehinska" i da se "slama preko leđa radnika". Istaknuo je da je riječ o tvrtkama koje stvaraju nove vrijednosti, da njihovim radnicima Vlada mora osigurati plaće za obavljeni rad u rokovima te da će "sve drugo naići na jedini mogući odgovor - štrajk do isplate plaća", što bi, smatra, bio "remetilački faktor za ubrzanje privatizacije". Matijašević je istaknuo da su hrvatsko gospodarstvo i ekonomija i dalje u "strmoglavu padu", da je jučer u Hrvatskoj bilo registrirano 373.778 nezaposlenih, da se nastavlja trend gubitaka radnih mjesta u realnom sektoru te da je postignut neslavni rekord u omjeru zaposlenih i umirovljenika od 1,17 zaposlenih naspram jednog umirovljenika.

ZAGREB - Hrvatska obrtnička komora (HOK) smatra da će prijedlog zakona o PDV-u, prema kojem će obrtnici od početka 2014. godine biti obvezni obračunavati PDV po izdanim računima umjesto kao do sada po naplaćenim računima, nanijeti velike probleme i štete obrtnicima i dovesti u pitanje njihovu likvidnost. Iz HOK-a napominju kako su obrtnici 'dohodaši' (obveznici poreza na dohodak) uglavnom mikro poduzetnici, ujedno i zadnji u lancu plaćanja. U Hrvatskoj gdje vlada velika financijska nedisciplina, to znači da mnogi obrtnici imaju veliki broj nenaplaćenih računa za obavljene poslove. Po ovom prijedlogu zakona o PDV-u, nakon 1. siječnja 2014. na sve te nenaplaćene račune, koje su skupljali godinama, a koji su dosegli visoke iznose, morat će državi platiti PDV. Pitanje je da li će ikad naplatiti svoja potraživanja, jer su im dužnici prezaduženi, u stečaju, dok su postupci prisilne naplate za obrtnike preskupi, dugotrajni i neizvjesni, navode iz HOK-a. Ističu kako ovaj potez Vlade predstavlja dodatni udarac na obrtnike i dovest će do zatvaranja velikog broja obrta.

ZAGREB - Vrijednost dioničkog indeksa Zagrebačke burze Crobexa danas se nije promijenila u odnosu na jučer i iznosi 2.007,05 bodova, a Crobex10 pao je za 0,37 posto, na 1.122,81 bod. Kod sektorskih indeksa pad je zabilježio samo indeks prehrambenog sektora Crobexnutris, za 0,43 posto, dok su svi ostali porasli, najviše Crobextransport, za 2,12 posto. Redovni promet Burze iznosio je 13,7 milijuna kuna, a samo su dvije dionice imale milijunske promete. Najviše, 1,4 milijuna kuna, ostvareno je dionicom Chromosa Agro koja je poskupjela za 9,5 posto, na 230 kuna. Dionicom HT-a danas se trgovalo za 1,2 milijuna kuna, a cijena joj je pala za 0,71 posto, na 216,45 kuna. Po prometu slijedi dionica Valamar Adria Holdinga sa 784,7 tisuća kuna i rastom cijene za 0,99 posto, na 152,50 kuna. U odnosu na srijedu nije se mijenjala cijena redovne dionice Adris grupe te je ostala na 333 kune, s prometom od 666 tisuća kuna, dok je povlaštenoj dionici Adrisa cijena pala za 1,09 posto, na 295,74 kune uz promet od 503,5 tisuća kuna.

ZAGREB - Zagrebačka burza objavila je danas da je Odbor za indekse izvršio reviziju specijaliziranog indeksa Crobexa10 na osnovu podataka o trgovanju u razdoblju od 1. rujna 2012. do 28. veljače 2013. godine. Uvjete za ostanak nisu zadovoljile dionice Ingre te se isključuju iz indeksa Crobex10. Uvjete za uključenje u Crobex10 zadovoljile su dionice Atlantic Grupe. Promjena sastava indeksa Crobex10 dogodit će se nakon završetka trgovine 22. ožujka. U indeksu Crobex10 od 25. ožujka bit će dionice AD plastika, Adris grupe (p), Atlantic Grupe, Ericssona Nikole Tesle, HT-a, Ine, Končar-elektroindustrije, Valamar Adria Holdinga, Podravke i Petrokemije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙