FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Berlusconi oslobođen i osuđen

RIM, 7. ožujka 2013. (Hina) - Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi je prvostupanjskom presudom u četvrtak osuđen na godinu dana zatvora zbog upletenosti u objavu transkripata u slučaju Unipol a oslobođen je optužbi za poreznu prijevaru u slučaju Mediatrade, javljaju agencije.

Berlusconi je osuđen zato što je 2005. sa svojim bratom Paolom upleten u objavu nezakonito pribavljenih transkripata tijekom istrage preuzimanja banke Banca Nazionale del Lavoro (BNL) od strane osiguravateljske kuće Unipol u listu Il Giornale. Paola Berlusconija, koji je izdavač konzervativnog lista Il Giornale, milanski je sud osudio na dvije godine i tri mjeseca zatvora zbog odavanja povjerljivih dokumenata iz istrage.

Il Giornale je objavio transkript razgovora između Berlusconijevog političkog protivnika Piera Fassina, tadašnjeg čelnika bivše stranke lijevog centra Lijevih demokrata (DS), i Giovannija Consortea, bivšeg čelnika Unipola, osiguravateljske kuće koja ja povijesno povezana s DS-om. Tada je Unipol gotovo preuzeo BNL, jednu od vodećih talijanskih banki, a Fassino je po transkriptu rekao "imamo banku". Sud je odredio i da braća Berlusconi moraju Fassinu platiti odštetu od 80.000 eura.

Najviši talijanski sud je u srijedu, u prvoj u nizu presuda koje u narednom razdoblju očekuju 76-godišnjeg medijskog magnata, potvrdio i presudu kojom se Silvija Berlusconija oslobađa optužbi za poreznu prijevaru u slučaju njegove tvrtke Mediaset. Sud je Berlusconija oslobodio optužbi da je Mediatrade, dio grupe Mediaset koji se bavi pravima emitiranja, kupio filmska i televizijska prava po umjetno uvećanoj cijeni kako bi izbjegao plaćanje deset milijuna eura poreza 2004. godine.

Suđenje Belrusconiju za plaćanje seksualnih usluga maloljetnoj prostitutki trebalo bi biti zaključeno 18. ožujka dok bi se drugi proces protiv bivšeg premijera u vezi prava emitiranja trebao zaključiti 23. ožujka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙