FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kenija: Odingin stožer traži prekid prebrojavanja glasova

NAIROBI, 7. ožujka 2013. (Hina/AFP) - Stožer kenijskog premijera Raila Odinga, jednog od dvojice favorita predsjedničkih izbora održanih u ponedjeljak, tražio je u četvrtak prekid prebrojavanja glasova i ukazao na prevare u djelomičnim rezultatima koji idu u korist njegovog velikog protivnika Uhurua Kenyatte.

Odingin sukandidat Kalonzo Musyoka je istaknuo da te optužbe ne predstavljaju poziv na ulice. "I dalje pozivamo na mir. Stalo nam je do pravne države", rekao je novinarima dosadašnji potpredsjednik, dok Kenija očekuje definitivne rezultate glasovanja održanog u ponedjeljak.

"Imamo dokaze da su rezultati koje smo primili lažni", rekao je. U nekim slučajevima, ukupan broj listića je veći od broja registriranih birača. Musyoka je također rekao da su promatrači njegove koalicije Cord bili izbačeni iz centara za prebrojavanje glasova. Istaknuo je da nisu mogli provjeriti rezultate i da se to odnosi na sve stranke. Odingin sukandidat je ocijenio da proces prebrojavanje nije pošten te da mora biti prekinut.

Kenija je tijekom prethodnih predsjedničkih izbora u prosincu 2007. doživjela krvave sukobe pristaša suprotstavljenih kandidata.

Kenijsko neovisno izborno povjerenstvo, koje ima sedam dana za objavu rezultata od dana glasanja, obećalo ih je dostaviti u petak. Djelomično prebrojavanje prednost daje glavnom Odinginom protivniku, zamjeniku premijera Uhuruu Kenyatti koji je dobio blizu 2,5 milijuna glasova (54 posto) prema Odinginih 1,9 milijuna (41 posto) od ukupno blizu polovice prebrojanih listića.

Ovo su prvi predsjednički izbori u Keniji od kraja 2007. kada je ponovno izabran dotadašnji predsjednik Mwai Kibaki.

Sumnje u masovne prevare su 2007. završile krvavim političko etničkim sukobima kada je više od 1.000 ljudi ubijeno i stotine tisuća raseljene. Uhuru Kenyatta (51) je bio važan sudionik prethodnih izbora i podrška Mwai Kibakiju.

Njega Međunarodni sud optužuje za zločine protiv čovječnosti zbog uloge u masakrima prije pet godina, a on te optužbe odbacuje.

Posljednja dva dana Izborno povjerenstvo upućuje sve više kritika na organizaciju glasovanja i prebrojavanje lisića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙