FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Montijeva koalicija zabilježila vrlo slabe rezultate

RIM , 26. veljače 2013. (Hina/AFP) - Talijanski premijer u odlasku Mario Monti, čija je koalicija na parlamentarnim izborima zabilježila vrlo slabe rezultate - osvojivši oko 10 posto glasova, vrlo je daleko od triju prvih političkih snaga u državi, bez realne mogućnost da utječe na igre među političkim saveznicima i izgubio je priliku da stvori novu političku snagu u Italiji, sposobnu da prevlada tradicionalno suparništvo između desnice i ljevice.

Prema posljednim rezultatima, koji se mogu smatrati konačnima, njegova koalicija imat će 18 od ukupno 315 senatora u gornjem domu, te 45 od 630 zastupnika u donjem domu parlamenta.

"Mislim da je to častan rezultat. Talijani jednostavni nisu željeli prihvatiti njegovu tehnokratsku viziju. Grešku je počinio odlaskom iz političke arene", za France presse je komentirao talijanski kolumnist Franco Debenedetti.

Jedan od najstrožih profesora sveučilišta političkih znanosti i izborni stručnjak Roberto D'Alimonte je rekao: "Program Marija Montija bio je premalo vjerodostojan, a takva mu je bila i kampanja, zbog čega je postao beznačajan.".

"Ono što je doista važno je da Monti ne padne ispod osam posto u nekoliko regija. Budućnost Italije i euro zone ovisi o toj varijabili", rekao je u ponedjeljak D'Alimonte.

List La Stampa piše kako je Montijeva izborna kampanja "zaostajala" za desnicom Silvija Berlusconija i ljevicom Pier Luigija Bersanija, ne uspijevši istaknuti uspjehe svoje vlade. Drugi hendikep prema Stampi: Monti se predstavljao kao čovjek budućnosti, a poslije se koalicijski povezao s centristima, prisutnima na talijanskoj političkoj sceni već desetljećima.

Pokret 5 zvjezdica komičara Beppea Grilla izašao je kao najjača pojedinačna stranka u zemlji, ali niti jedna nije ostvarila većinu u parlamentu.

Rezultati u Senatu govore da će koalicija lijevog centra imati oko 119 zastupničkih mjesta, a koalicija desnog centra 117. Da bi se dobio mandat za formiranje vlade potrebno je u Senatu osvojiti 158 mjesta, a svaka koalicijska vlada koja bi se oformila morala bi imati većinu u oba doma parlamenta da bi donosila zakone.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙