FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tribina: "21. stoljeće" pokrenuto bez novca

ZAGREB, 6. ožujka 2013. (Hina) - Neki od bivših novinara dnevnika "21. stoljeće" ugašenog nakon 2,5 mjeseca izlaženja upitali su se večeras na tribini u Novinarskom domu kako je uopće nekome palo na pamet pokrenuti novinu bez novca.

Redakcija nije imala svoja računala ni automobile, a novinari su morali kupovati mobitele i plaćati njihove račune, rekao je novinar bivšeg dnevnika Saša Vejnović. Dodao je da su slučaj prijavili DORH-u i da su već obavljeni neki razgovori pa pretpostavlja da će institucije odraditi svoj posao. Vejnović je ustvrdio da su svi prevareni - novinarima nisu isplaćene plaće, a čak su i čitatelji prevareni na nagradnim igrama.

Novinari nisu međutim večeras doznali hoće li im ikad biti isplaćene plaće jer je svoje sudjelovanje na "novinarskoj srijedi" bolešću ispričao Marijan Jurleka, vlasnik izdavača, odnosno tvrtke Miran dan.

Prva glavna urednica tog lista Nada Mirković kazala je kako im je bilo rečeno da je novac osiguran za prvih šest mjeseci izlaženja lista pa su mislili da imaju početan kapital. Po njezinom mišljenju pogreška je napravljena već na početku jer je nerealno procijenjena tiraža lista na čak 160.000 tisuća.

Izvršni direktor 21. stoljeća Denis Kuljiš koji je na toj funkciji bio svega pet dana rekao je da su za propast te novine odgovorni voditelji projekta i ustvrdio kako nema sumnje da su vlasnici novina bili Aljoša Roksandić i Dario Vince iz tvrtke Digitel iako su se predstavljali kao investitori. Oni su, kaže, govorili da će okupiti investitore ali se uoči izlaska lista doznalo da će izdavač biti Jurleka. Kuljiš je ustvrdio kako su zaposlenici i pokradeni jer su morali sami plaćati mobitele i račune. Ispričao je da je mislio da će napadati Bandića, a otišao je jer je donio priču o njemu koja nije objavljena.

Kuljišov nasljednik Borna Keserović kazao je da tu novinu obilježavaju dva tipična balkanska sindroma - jedan se zove "lako ćemo" i odnosi se na šlampavo pripremljenu i nedovoljno dobro uređenu novinu, a drugi na "nećeš razbojniče", odnosno tipičan jaz ljudi koji se trude da nešto ne uspije.

Na tribini je pročitano pismo u kojem je vlasnik Digitela Aljoša Roksandić naveo kako on nije vlasnik "21. stoljeća" već inicijator projekta koji je izgubio velik novac koji nikad neće biti naplaćen. Ustvrdio je da na "medijski reket" ne pristaje, a da će ostalo rješavati na sudu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙