FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijeće: ne trošenju bez namjene iz Fonda za pluralizam

ZAGREB, 27. veljače 2013. (Hina) - Vijeće za elektroničke medije strogo će sankcionirati nenamjensko trošenje novca iz Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija, čiji pak sustav unaprjeđuje kontinuiranim radom, te će i dalje reagirati na primljene pritužbe na rad nakladnika, štititi one nakladnike koji rade sukladno zakonu, a poziva i sve koji znaju za protuzakonite radnje da ih o tome izvijeste.

Riječ je o zaključcima koje je Vijeće priopćilo, a doneseni su na današnjem sastanku održanom na poticaj toga vijeća u Agenciji za elektroničke medije Republike Hrvatske. Na sastanku su bili predstavnici Vijeća i stručne službe Agencije, radijska novinarka i urednica iz Bjelovara Ivana Lekšić, koja je za portal H-Alter 'progovorila' o metodologiji kojom lokalni radijski nakladnici pronevjeruju sredstva Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija, te novinari Hrvoje Šimičević (portal H-alter) i Siniša Pavić (Novi list).

Kako se navodi, Vijeće je iskazalo zadovoljstvo zbog poduzetih aktivnosti kojima je cilj utvrditi troše li nakladnici namjenski novac iz toga fonda.

Ističe se da Vijeće za elektroničke medije provodi kontinuirani nadzor programa nakladnika, te da je u ovome slučaju ponovno zatražilo prozvane nakladnike da, sukladno zakonskim rokovima, dostave emisije koje su financirane iz sredstava Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dodaje se da će, nakon ponovljenog uvida u dostavljene materijale te nakon završenoga nadzora, o tim rezultatima Vijeće priopćenjem obavijestiti javnost i medije.

Novinarka i urednica Ivana Lekšić uputila je 7. veljače ove godine potpisanu poruku Ministarstvu kulture na stranicama rezerviranim za javne primjedbe o novom Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o elektroničkim medijima u kojoj, među ostalim, stoji da lokalni radijski nakladnici pronevjeruju sredstva iz Fonda za pluralizam elektroničkih medija, a da je metodologija sljedeća - novinari bi sjeli u studio i izmišljali sadržaj i koncept koji odgovara nazivu i opisu emisija za koje im je novac dalo Vijeće za elektroničke medije.

Nakon što na poruku nije dobila odgovor Lekšić je 21. veljače ove godine dala intervju portalu H-Alter u kojemu je, kao i u poruci Ministarstvu kulture, među ostalim, rekla da je zbog straha da ne ostane bez posla godinama bila prisiljavana lažirati radijske emisije, odnosno da su "sve tri radijske postaje na kojima je radila u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, javljajući se za sredstva Fonda za pluralizam, lažirale više od 70 posto emisija za koje su dobile novac, a svaka emisija snimljena je u više 'epizoda', odnosno u onoliko epizoda koliko je potrebno da bi se opravdao dobiveni novac."

Portal H-alter navodi kako je prije poruke koje je uputila Ministarstvu kulture, "Ivana Lekšić dobila otkaz na jednoj radijskoj postaji nakon što je njezinu vlasniku kazala kako više ne namjerava sudjelovati u opisanoj raboti". Portal dodaje da je "radio na kojem je radila i kao urednica najmanje dvije godine uredno od Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija dobivao stotine tisuća kuna, lažirajući emisije i programski sadržaj temeljem kojeg mu Vijeće za elektroničke medije daje ovaj novac".

Vijeće za elektroničke medije godišnje raspodjeljuje najmanje 30 milijuna kuna radijskim i televizijskim postajama, a ubuduće bi se taj novac trebao dijeliti i neprofitnim portalima te proizvođačima neprofitnog audiovizualnog ili radijskog programa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙