FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Imunosni sustav utječe na vrijeme poroda

LONDON, 6. ožujka 2013. (Hina) - Slabljenje imunosnog sustava igrat će ključnu ulogu u spriječavanju prijevremenog poroda, otkrili su britanski znanstvenici koji su pokazali da upalne promjene u maternici, kao dio imunosnog odgovora, nadjačaju lijekove koji bi inače spriječili prijevremeni porod, prenosi BBC.

Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Biological Chemistry, pokazalo je da upala u maternici 'isključuje' gene koji odgađaju porod do termina. Stručnjaci kažu kako je ovo istraživanje otkrilo neke kompleksnosti prijevremenog poroda.

Malo je znanstvenih spoznaja o tome zašto porod zapravo započinje, a neki lijekovi mogu ga usporiti na kratki rok.

Znanstvenici sa sveučilišta Sheffield ispituju kako upala utječe na eksperimentalne lijekove nazvane inhibitori histonske deacetilaze koji mogu uključiti gene koji spriječavaju početak poroda. Na uzorcima tkiva pokazali su da lijekovi aktiviraju gene koji relaksiraju maternicu i zaustavljaju kontrakcije. No, uočeno je da tvari koje se proizvode tijekom uplanog procesa isključuju te gene.

Jedan od znanstvenika Neil Chapman kaže kako bi se ti lijekovi mogli pokazati neuspješnima ukoliko se istodobno ne riješi i problem upale.

"Mi zapravo ne znamo što pokreće porod. Što je to što nakon devet mjeseci trudnoće kaže: Došlo je vrijeme za trudove", kaže Chapman.

"Proces poroda je tako veliki proces da je vjerojatno da se istodobno mora kontrolirati mnogo staničnih funkcija: svi geni koji potiču opuštenost glatkih mišića matrnice se isključuju a uključuju oni koji poručuju da je vrijeme za početak kontrakcija".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙