FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prosvjedovali benkovački vatrogasci

BENKOVAC, 5. ožujka 2013. (Hina) - Dvadesetak benkovačkih vatrogasaca prosvjedovalo je danas ispred zgrade Gradske uprave u Benkovcu zbog neisplaćenih plaća za siječanj i blokade računa benkovačke Javne vatrogasne postrojbe (JVP).

Dug se popeo na 400 tisuća kuna, a osim plaća djelatnici potražuju doprinose, regres i ostala materijalna prava. Za situaciju krive grad Benkovac, koji, kako navode nije uplatio svoj dio sredstava na račun vatrogasne postrojbe.

Grad Benkovac je osnivač benkovačkog JVP-a, u ovome slučaju je kriva Gradska uprava koja po statutu to treba i riješiti, kazao je sindikalni povjerenik Denis Vrkić.

Benkovački vatrogasci su ispred zgrade Gradske uprave uputili zahtjev Gradu Benkovcu, Ministarstvu financije i Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje da se hitno deblokira račun kako bi se mogle isplatiti plaće i uspostaviti normalno funkcioniranje JVP Bekovac.

Gradonačelnik Branko Kutija rekao je kako je Grad uplatio sva potrebna sredstva, ali da su, prema važećem planu, u vatrogasnoj postrojbi dvojica djelatnika viška.

"Sva decentralizirana sredstva koja su iz državnog proračuna stigla na žiro račun grada Benkovca za Javnu vatrogasnu postrojbu prebačena su na žiro račun postrojbe i to odgovorno tvrdim. A do ove situacije je došlo jer je prema važećem planu, odnosno procjeni ugroženosti od požara, isplanirano da bi JVP Benkovac trebao imati 18 djelatnika, a zapravo ima 20, odnosno dvojicu djelatnika više", rekao je Kutija.

Dodao je kako će se djelatnici morati solidarizirati sa svojim kolegama i smanjiti plaće ili će dvojica djelatnika morati dobiti otkaz.

Zbog blokade računa benkovački vatrogasci nemaju niti za gorivo, rekao je pravnik SSSH-a Vedran Uranija koji upozorava da za nekoliko dana neće više moći na intervencije.

"Loptica se prebacuje; Grad na zapovjednika JVP Benkovac, a zapovjednik na Grad Benkovac i državu. To se nas ne tiče, žrtve ove cijele apsurdne situacije su vatrogasci koji rade po život opasan posao. Trenutačno je i njihova operativna sigurnost ugrožena", ocijenio je Uranija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙