FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 2. ožujka 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

HAVANA

Trojica hrvatskih kuhara iskoristila su festival u Havani da pokažu ljubiteljima cigare kako list duhana predstavlja egzotičan začin za najfinije nepce pripremivši meso, ribu, umak, kruh i desert s.... duhanom. "Sve što je povezano sa svijetom cigare fascinantno je i pitali smo se zašto ne upotrijebiti list duhana kao začin, tako je sve počelo", objasnio je chef Grgur Bakšić, jedan od trojice kuhara iz Hrvatske zadužena za "Cooking show: duhan i gastronomija", jedno od događanja na 15. festivalu cigare koji se ovaj tjedan održava u glavnom gradu Kube. U salonu Kongresne palače u Havani, preuređenom u kuhinju, u pratnji kolega Zorana Šimunića i Pantelije Pekića, Grgur Bakšić objašnjava detaljno kao pripremiti riblji file omotan širokim listom duhana prelivenim medom. "Počeli smo raditi na ovom projektu prije dvije godine i imamo vrlo dobre rezultate", objašnjava Grgur Bakšić koji je s kolegama osnovao Gastronomade, udrugu kojoj je namjera promoviranje gastronomske raznolikosti Hrvatske. A članovi su uz to i ljubitelji cigara.

SARAJEVO

Bečka filharmonija će 28. lipnja 2014. u Sarajevu održati u koncert kojim će obilježiti stogodišnjicu ubojstva nadvojvode Franje Ferdinanda, koje je potaknulo Prvi svjetski rat (1914.-1918.), objavio je Filharmonija u priopćenju. Šef orkestra Franz Welser-Moest će ravnati koncertom, a na njemu će sudjelovati i zbor bosanskohercegovačkog Narodnog kazališta. Orkestar, grad Sarajevo i televizijski partneri ne žele se samo podsjetiti na tu povijesnu tragediju iz 1914., već i obilježiti nastanak nove Europe i novog stoljeća, objašnjava Bečka filharmonija u priopćenju. Realizacija koncerta povjerena je javnim televizijama Bosne i Hercegovine (BHRT), Francuske (France Televisions) i Njemačke (ZDF). Koncert će se održati u sarajevskoj gradskoj vijećnici, najljepšoj građevini iz razdoblja austrougarske vladavine BiH izgrađenoj u pseudo-maurskom stilu. Zgrada, simbol Sarajeva, teško je oštećena u ratu 1992. godine, a obnova je završena lani.

BERLIN

Novi berlinski aerodrom, čije otvorenje kasni već godinu i pol zbog raznih poteškoća u gradnji, sada ima novi tehnički problem - nitko ne može ugasiti svjetla, piše list Spiegel. Iako je ove godine berlinska zima bila s najmanje sunčanih stati otkako postoje mjerenja, takvih problema nemaju na gradilištu nove berlinske zračne luke Brandenburg čiji su terminali non-stop raskošno osvijetljeni, ali ne zato kako bi se ubrzala gradnja. Svjetla, naime, nitko ne može ugasiti. "To je zato što još nismo dovoljno napredovali s našim rasvjetnim sustavom do te mjere da ga možemo kontrolirati", kazao je Horst Amann, tehnički direktor zračne luke.

NEW YORK

Znanstvenici su elektroničkim senzorima uhvatili misli pokusnog štakora u laboratoriju u Brazilu i internetom ih poslali drugom štakoru u SAD-u koji je, nakon što je primio misli prvoga, imitirao njegovo ponašanje - čime je ostvaren fenomen "komunikacije mozgova" i to je najbliže što se čitanju misli netko u stvarnom životu približio. Osim znanstveno fantastičnog dojma, ovo istraživanje napredak je u izravnoj komunikaciji između mozgova i može položiti temelj nečemu što neurobiolog s medicinskog centra sveučililšta Duke Miguel Nicolelis naziva "organskim računalom" u kojem je više mozgova povezano kako bi riješilo probleme koje jedan mozak ne može. Neki stručnjaci takve pokuse smatraju etičkim minskim poljem posebno nakon što je voditelj istraživanja Nicolelis objavio kako sada radi na komunikaciji mozgova majmuna.

OSLO

Zakonom o depenalizaciji udisanja heroina, što je manje štetno nego ubrizgavanje te opasne droge iglom, norveška vlada želi smanjiti smrtnost predoziranjem koje u toj skandinavskoj zemlji odnosi više života nego prometne nesreće. Tako velik broj umrlih od predoziranja "sramota je za zemlju", rekao je ministar zdravstva Jonas Gahr Stoere koji tvrdi da većina vlade desnog centra podupire taj zakonski prijedlog. S 262 umrlih zbog predoziranja u 2011., od čega 30 posto heroinom, Norveška je među europskim zemljama s najviše žrtava droge, objavio je Sirius, centar za praćenje alkoholizma i toksikomanije. Za usporedbu, 168 osoba poginulo je u 2011. na norveškim cestama.

LOS ANGELES

Premijera trećega dijela filmske trilogije o Hobitima - "The Hobbit: There and Back Again" premijeru će imati 17. prosinca 2014., pet mjeseci kasnije nego što je prvobitno planirano, objavljeno je u četvrtak iz Warner Brosa. Premijera bila najavljena za polovinu srpnja 2014. Drugi dio trilogije "Hobit: Smaugova pustoš" u kinima će se početi prikazivati u prosincu 2013., a u prosincu 2012. prikazan je prvi dio "Hobit: Neočekivano putovanje". "Uzbuđeni smo što dovršavamo trilogiju na isti način na koji smo i započeli, kao zabavu uoči blagdana za obožavatelje filma u cijelom svijetu", rekao je predsjednik distribucije Warner Brosa, Dan Fellman.

EDINBURGH

Škotska pjevačica Susan Boyle uskoro će se prvi put okušati u glumi, objavili su producenti filma "The Christmas Candle" u kojemu je Boyle dobila jednu od uloga. Boyle (51) će se u filmu naći uz glumce Samanthu Barks, Hansa Mathesona i Lesley Manville. Film se snima po romanu Maxa Lucada i govori o začaranoj božićnoj svijeći u dosadnome malom selu Gladburyju koje se mora suočiti s budućnošću. Nije objavljeno koja je uloga dodijeljena pjevačici.

NEW YORK

Četiri mjeseca nakon oluje Sandy, Kip slobode strši usamljen na otoku zatvorenom za posjetitelje, a zasad se na veliku žalost turista ne zna datum otvaranja te njujorške atrakcije. "Ne znamo datum otvaranja", potvrdila je glasnogovornica uprave za održavanje spomenika Linda Friar. "Treba puno toga napraviti", objašnjava. Sandy je 29. listopada prošle godine izazvala veliki porast vodostaja na jugu Manhattana. Liberty Island, otočić površine četiri hektara na kojem se nalazi Kip, približno kilometar od obale, završio je pod vodom, koja je mjestimice dosezala razinu od metra i pol.

WASHINGTON

Legendarni američki glumac i redatelj Clint Eastwood pridružio se podnesku 130 umjerenih republikanaca kojim se zagovara legalizacija istospolnih brakova pred američkim vrhovnim sudom, piše LA Times. Američki vrhovni sud trebao bi krajem ožujka donijeti odluku o ustavnosti kalifornijskog Prijedloga 8, ustavnog amandmana kojim su u toj američkoj saveznoj državi zabranjeni istospolni brakovi. Među potpisnicima podneska kojim se zahtjeva odbacivanje Prijedloga 8 nalaze se i neki bivši ministri iz administracije Georgea W. Busha i bivši republikanski guverneri.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙