FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Irački ministar financija dao ostavku

BAGDAD, 1. ožujka 2013. (Hina/AFP) - Irački ministar financija sunit Rafaie al-Esawi objavio je svoju ostavku u petak na prosvjedu protiv vlade šijita Nurija al-Malikija.

"Danas najavljujem da predajem ostavku vladi", rekao je Esawi koji sudjeluje na prosvjedu u Ramadi, zapadno od Bagdada.

Prosvjednici su mu odgovorili da su uz njega.

Ured premijera je naveo da Esawijeva ostavka neće biti prihvaćena "prije završetka istrage o njegovim financijskim i administrativnim prekršajima", navodi državna televizija.

Blok Iraqiya, koji podržavaju suniti, među kojima i Esawi i drugi članovi krhke vlade optužuju premijera da je ugrabio ovlasti u zemlji u kojoj traje teška politička kriza duže od godinu dana.

Protiv Malikija traje i velika narodna pobuna, nakon što su krajem prosinca uhićeni Esawijevi čuvari.

Prosvjednici u regijama sa sunitskom većinom od tada traže odlazak šefa vlade i oslobođenje nepravedno zatočenih zatvorenika.

Odluka o ostavci je donešena u koordinaciji s Iraqiya. Esawi drži da je premijer pokrenuo proceduru protiv njega, što onemogućuje suradnju, rekao je jedan glasnogovornik bloka Iraqiya o uhićenju Esawijevih čuvara. U Bagdadu su snage reda postavile sigurnosne kordone oko sunitskih područja grada.

Suočena s prosvjedima, vlada je pokušala smiriti situaciju i navela da je oslobodila tisuće zatvorenika i povećala plaće sunitskih milicajaca povezanih s borbom protiv al Qaede.

Od početka 2013. oslobođeno je četiri tisuća zatvorenika, rekao je u četvrtak zamjenik premijera Hussein Shahristani.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙