FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Irak: 22 mrtva u napadu na miliciju protivnika al Qaede

BAGDAD, 4. veljače 2013. (Hina/AFP) - Najmanje su 22 osobe poginule, među kojima je većina pripadnika milicije koja se bori s al Qaedom, a 44 su ranjene u ponedjeljak u napadu bombaša samoubojice u Tajiju, 25 km sjeverno od Bagdada, doznaje se od medicinskog i sigurnosnog izvora.

Meta napada bili su pripadnici Sahwe (buđenje, na arapskom), sunitske milicije koja sudjeluje u borbi protiv ekstremističke mreže, koji su došli po plaću. Nešto ranije istog dana vlasti su izvijestile o četvorici poginulih.

Sahwa, koju su koncem 2006. utemeljili plemenski čelnici na sunitskim područjima, uspjeli su protjerati većinu pobunjenika iz al Qaede, ali potonji redovito uzvraćaju napadima na njih ali i na vojsku, policiju i političke čelnike koji im se protive.

Prošlog tjedna je šijitska vlada Nurija al-Malikija odlučila povisiti mjesečnu plaću pripadnika Sahwe s 300.000 dinara (oko 250 dolara) na 500.000 dinara (416 dolara).

Ta odluka, uz oslobađanje 3.000 zatvorenika zadnjih tjedana, treba umiriti sunite koji na područjima na kojima su u većini od konca prosinca prosvjeduju protiv vlade u Bagdadu.

Prosvjednici tvrde da ih Maliki "marginalizira" i traže njegov odlazak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙