FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lijek protiv mučnine ne ugrožava trudnoću

KOPENHAGEN, 28. veljače 2013.(Hina/Reuters) - Uzimanje lijeka protiv mučnine ne ugrožava trudnoću, pokazalo je veliko dansko istraživanje koje može pomoći ženama koje oklijevaju posegnuti za lijekovima.

Svaka deseta trudnica pati od teških mučnina za koje bi trebala uzeti lijekove no od toga odustaje u strahu od eventualnih nuspojava lijekova.

Ondansetron, lijek koji se za mučnine prepisuje i oboljelima od karcinoma, daje se trudnicama za liječenje teških oblika mučnina.

No prema tom lijeku postojale su rezerve zbog ranijeg istraživanja koje je ukazivalo na mogućnost povećanja rizika pojave rascjepa nepca kod bebe.

Novo istraživanje koje je obuhvatilo više od 600 tisuća trudnica u Danskoj pokazalo je da nema negativnih posljedica uzimanja toga lijeka.

Tim predvođen Bjornom Pasternakom sa Statens serum instituta u Kopenhagenu proučio je podatke nacionalnog zdravstvenog registra kako bi usporedio podatke o pobačajima, mrtvorođenčadi, prirođenim pogreškama, prijevremenim porodima i pothranjenoj novorođenčadi ovisno o tome je li trudnica uzimala lijek protiv mučnine ili ne. Posebno su proučavali podatke za prvo tromjesečje trudnoće kada su rizici malformacija kod fetusa najveći.

Nije utvrđena nikakva šteta od korištenja ondansetrona kod 1.970 žena koje su ga koristile tijekom trudnoće.

U okviru istraživanja promatrani su ukupni brojevi prirođenih pogrešaka pa znanstvenici upozoravaju da ne mogu isključiti mogućnost postojanja većih rizika za pojedine greške, iako je njihova učestalost vrlo mala.

Rezultati su objavljeni u časopisu New England Journal of Medicine.

Žene se ne bi trebale bojati koristiti taj lijek, ako ga trebaju, kaže Iffath Hoskins, specijalistica za rizične trudnoće sa sveučilišta New York koja nije radila na istraživanju.

"Učinkovit je i siguran", kaže ona i dodaje da unos premalo hrane zbog snažnog povraćanja u trudnoći može naštetiti i djetetu i majci.

Hoskins kaže kako se mučnine prvo trebaju liječiti suhim grickalicama poput krekera, pjenušavim napitkom od đumbira ili nekim vitaminima B a za lijekovima treba posegnuti tek nakon toga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙