FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odbor za promet predložio Saboru kandidate za Vijeće HAKOM-a

ZAGREB, 21. veljače 2013.(Hina) - Odbor za pomorstvo, promet i infrastrukturu jednoglasno je danas Saboru predložio da na temelju Vladina prijedloga izabere predsjednika i četvero članova Upravnog vijeća Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM), ustvrdivši kako u ovom trenutku ne postoji ni jedno zakonsko uporište koje bi osporilo izbor tih kandidata.

Vlada je prošli tjedan predložila da se za predsjednika Upravnog vijeća HAKOM-a izabere Dražen Lučić, za njegova zamjenika Domagoj Jurjević, a za članove Zdravko Jurić, Nikola Popović i Marijan Bolarić.

Odbor je o tim kandidatima trebao odlučivati prije dva dana, no odluka je odgođena te od Vlade zatražene relevantnije informacije o kandidatima (životopisi) i očitovanje resornog ministra Siniše Hajdaša Dončića, posebno s obzirom na napise u medijima da je protiv kandidata za predsjednika Vijeća Dražena Lučića podignuta kaznena prijava.

Zamjenik ministra Zdenko Antešić danas je članove Odbora izvijestio kako su nadležne službe izvršile provjeru svih kandidata te da su svi zadovoljili kriterije za izbor, odnosno prošli provjeru.

"Uvijek postoji nešto što može biti skriveno i ako se dogodi da iskrsne nešto o čemu sada nemamo saznanja, naravno da će onaj koji snosi odgovornost snositi i posljedice", kazao je Antešić.

Odgovorio je time Laburistu Mladenu Novaku, na pitanje jesu li u Vladi spremni snositi odgovornost za ovaj izbor, pa i na način da ministar i premijer stave mandate na raspolaganje, a sukladno porukama premijera Zorana Milanovića da Vlada snosi političku odgovornost za svoje odluke.

Antešić je naglasio kako HAKOM regulira prostor u kojemu 13 milijardi kuna otpada na područje telekomunikacija, te nužnim ocijenio da njegovo Upravno vijeće što prije počne s radom, kako bi se pokrenule investicije, te omogućila regulacija tržišta i riješili problemi na tržištu telekomunikacija i poštanskih usluga.

"Stav je ministarstva da su predloženi kandidati osobe koje su stručne, neovisne, nestranačke, s višegodišnjim radom u industriji i sustavu i kao takve imaju potreban integritet. Prošli su sva potrebna testiranja i imali izuzetne rezultate na testiranju", poručio je.

Za Lučića, kandidata za predsjednika Vijeća, rekao je kako je za svog mandata ravnatelja HAKOM-a dovršio postupak dodjele digitalne dividende čime je uspješno završen prelazak na digitalno odašiljanje televizijskog signala, kojim je državni proračun postao bogatiji za 300 milijuna kuna te postavljeni temelji za brži razvoj bežičnog širokopojasnog pristupa internetu u Hrvatskoj.

Predsjednica Odbora Nada Turina Đurić (HNS) naglasila je kako, nakon što su iz Ministarstva dobili potrebne materijale, ne postoji ni jedno zakonsko uporište koje bi osporilo predložene kandidate.

No, utvrdi li se i nakon njihova izbora (koji je najavljen za sutrašnju plenarnu sjednicu Sabora) neke spoznaje koje bi otvorile mogućnost opoziva izabranih, to, istaknula je, promptno treba i učiniti.

Mediji su nedavno pisali kako je aktualni zamjenik predsjednika Vijeća Gašper Gaćina protiv Lučića i aktualnog predsjednika Vijeća Miljenka Krvišeka podnio kaznenu prijavu zbog kršenja pravila javne nabave uredskog namještaja za nove prostore agencije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙