FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 22. veljače 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Hrvatski sabor jednoglasno je danas izmijenio je Zakon o izborima zastupnika iz Republike Hrvatske u Europski parlament, po kojemu će se 'ad hoc' neposredni izbori za hrvatske članove Europskog parlamenta provesti prije pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. Prihvaćanjem amandmana SDP-a i HNS-a u zakonski tekst ušla je odredba kojom se omogućuje Predsjedniku Republike Ivi Josipoviću da europske izbore raspiše na isti dan kada se održavaju lokalni izbori (u svibnju). Amandmanom se propisuje da u slučaju istodobnog održavanja europskih i lokalnih izbora, izbore za Europski parlament na redovitim biračkim mjestima mogu provoditi izborna povjerenstva i birački odbori koji provode i lokalne izbore. Redovni izbori za Europski parlament u sadašnjem sazivu održani su 7. lipnja 2009. godine, a petogodišnji mandat zastupnika tog parlamenta istječe u lipnju 2014. godine. Hrvatska se Ugovorom o pristupanju Uniji obvezala da će u slučaju pristupanja Uniji više od šest mjeseci prije redovitih izbora za Europski parlament održati izbore za svoje članove.

ZAGREB - Hrvatski sabor izmijenio je danas Zakon o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja. Zakonskim izmjenama se projekt početne investicije definira kao ulaganje u dugotrajnu imovinu unesenu u vlasništvo nositelja poticajnih mjera, i to u minimalnom iznosu od 50 tisuća eura za mikro poduzetnike. Uz navedene uvjete morat će biti zadovoljen i onaj o otvaranju najmanje pet novih radnih mjesta koji su povezani s investicijom (u slučaju mikro poduzetnika tri radna mjesta). Mijenja se i definicija izračuna opravdanih troškova otvaranja novih radnih mjesta koji su povezani s investicijom, tako da se izračunavaju kao bruto plaća u dvogodišnjem razdoblju, a ne kao postotak bruto plaće. Promijenjen je i članak kojim se omogućuje Vladi da određeni investicijski projekt proglasi od interesa za RH - to će područje ubuduće biti regulirano posebnim zakonom, onim o strateškim investicijama koji je u pripremi. Sabor je donio i s direktivama EU uskladio novi Zakon o tržištu plina, koji uvodi novu kategoriju javne usluge, tzv. zajamčenu opskrbu plinom koju će obavljati zajamčeni opskrbljivač.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović uputio je u povodu 75. rođendana čestitku Jiriju Menzelu, češkom redatelju čiji je rad usko vezan uz Hrvatsku. "Kao Predsjednik Republike Hrvatske, ali i kao poštovatelj Vaše umjetnosti i vjerni gledatelj Vaših filmova od svojih studentskih dana, čestitam Vam sedamdeset i peti rođendan", ističe se u čestitki. "Vjerujem da Vam je poznato kako među građanima Hrvatske uživate veliki ugled i popularnost, budući da ste se u svojim filmovima, na sebi svojstven način - hrabro i duhovito, bavili mnogim nama bliskim temama i problemima zemalja bivših socijalističkog sustava. Baš kao što su mnogi češki umjetnici tijekom povijesti ostavili značajan trag u hrvatskoj kulturnoj baštini, tako ste i Vi svojim djelom utjecali na generacije hrvatskih filmskih autora, među kojima su mnogi svoje filmsko obrazovanje stjecali upravo u Pragu", stoji u čestitki.

ZAGREB - Kada na izbore u koaliciji izađe više stranaka, donacije za financiranje troškova izborne kampanje uplaćivat će na jedan, poseban račun, a neće svaka stranka trebati otvarati svoj račun, odlučio je danas Hrvatski sabor, prihvativši Vladin amandman na izmjene Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe. Spomenute zakonske izmjene Sabor je donio većinom glasova, a njima su sve političke stranke koje sudjeluju na izborima obvezane za svaku izbornu jedinicu otvoriti poseban račun za financiranje kampanje. No, po prihvaćenom Vladinom amandmanu, kada dvije ili više stranaka predlože zajedničku, koalicijsku listu, donacije za financiranje troškova izborne promidžbe za kandidate koje stranke predlažu na parlamentarnim, lokalnim ili izborima za Europski parlament uplaćivat će se na poseban račun koji je za financiranje kampanje dužna otvoriti jedna od stranaka koalicije. Donacije za financiranje troškova kampanje nezavisnih lista, odnosno grupe birača i kandidata, uplaćivat će se na poseban račun nositelja nezavisne liste, odnosno grupe birača.

ZAGREB - Stopa recidivizma kod djece i mladih koji su zbog sukoba sa zakonom bili uključeni u izvansudsku nagodbu iznosi između 10 i 13 posto, dok se kod onih koji su bili uključeni u druge odgojne mjere ta stopa penje do čak 30 posto, rečeno je danas na stručnom skupu o provedbi izvansudske nagodbe u kaznenom postupku. Praksa izvansudske nagodbe u Hrvatskoj pokazala je čak 80-postotnu uspješnost svih slučajeva, nepokretanje sudskog postupka u više od 85 posto slučajeva te zadovoljstvo žrtava i počinitelja u 95 posto slučajeva. Po MUP-ovim podacima, djeca i mladi lani su počinili 4438 kaznenih djela. Čak 75 posto postupaka, po podacima Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, završeno je u roku od tri mjeseca, a preostali za šest mjeseci, što je značajno brže u usporedbi s uobičajenim trajanjem sudskih postupaka. Da bi Državno odvjetništvo pristupilo izvansudskoj nagodbi za počinjeno kazneno djelo treba biti propisana kazna do pet godina zatvora, ne smije se raditi o beznačajnom djelu, kao ni deliktu sa smrtnim posljedicama ili silovanju te brutalnom i planiranom napadu.

ZAGREB - Devet dana nakon što je počelo prikupljanje potpisa za četiri referendumska pitanja, sakupljeno je više od 400 tisuća potpisa - po svakom pitanju više od sto tisuća, izvijestili su danas organizatori akcije - građanska inicijativa "Referendumski ustanak". Prikupljanje potpisa za održavanje referenduma o četiri pitanja - ponavljanju referenduma o ulasku Hrvatske u Europsku uniju, zabrani prometovanja i prodaje genetički modificiranih organizama, poništenju prethodne privatizacije te zabrani rasprodaje prostora, resursa i imovine Hrvatske započelo je 13. veljače, a potpisi se prikupljaju u 52 grada na više od 120 lokacija. Ocijenivši da se radi o impresivnom broju sakupljenih potpisa, predsjednik organizacijskog odbora Zoran Mihajlović pozvao je građane da se pridruže toj inicijativi. Zamolio je državne službe da izađu u susret i ne stvaraju probleme aktivistima sa štandovima jer je, kako je rekao, "akcija bitna za konsolidaciju društva". Istaknuo je da je akciju podržao i sindikalist Ozren Matijašević te brojne udruge.

SPLIT - Kandidat HDZ za župana splitsko-dalmatinskog na lokalnim izborima u svibnju ove godine Zlatko Ževrnja na današnjem je predstavljanju izjavio kako će se, bude li izabran za župana, zauzimati za poticanje razvoja gospodarstva i turizma te da se neće pretvoriti u suhoparnog političara. „Ne mislim se pretvoriti u suhoparnog političara nego ću svoja radna iskustva i energiju usmjeravati na poticanje razvoja gospodarstva i turizma u svim dijelovima Splitsko-dalmatinske županije“, istaknuo je Ževrnja. Naglasio kako će poticati malo i srednje poduzetništvo i sufinanciranje kamata na njihove zajmove, te utemeljenje jamstvenog fonda za poduzetnike, izgradnju poduzetničkih zona, razvoj luka a posebice u Jelsi i Bolu i trajektnog pristaništa u Trogiru. Također je rekao kako se na razini županije ne mogu rješavati gospodarske poteškoće kao primjerice u slučaju građevne tvrtke Konstruktor, te je istaknuo kako takve poteškoće rješava Vlada koja je kreator makroekonomske politike u Hrvatskoj.

ZAGREB - Zagrebačka policija zaplijenila je u posljednja dva dana oko 13,5 kilograma marihuane vrijedne oko 280 tisuća kuna. Droga je bila namijenjena zapadnoeuropskom narko tržištu, gdje bi njezina vrijednost u prodaji na malo bila višestruko veća, izvijestila je danas policija. Većina zaplijenjene marihuane, oko 12 kilograma, pronađena je u srijedu navečer u audiju A6 koji je policija zaustavila na naplatnim kućicama u Ivanjoj Reci. U automobilu su bila dvojica hrvatskih državljana u dobi od 22 i 26 godina, a marihuana koju su planirali iznijeti iz Hrvatske bila je spremljena u 26 paketa. Dan kasnije na graničnom prijelazu Bregana uhićen je 29-godišnji bosansko-hercegovački državljanin koji je u dvije vrećice čipsa i jednoj smokija sakrio oko kilogram i pol marihuane. Drogu je prevozio u autobusu koji je iz Sarajeva išao u Berlin. Svu trojicu krijumčara policija je nakon kriminalističkog istraživanja kazneno prijavila i predala pritvorskom nadzorniku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙