FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izvansudska nagodba smanjuje stopu recidivizma kod djece

ZAGREB, 22. veljače 2013. (Hina) - Stopa recidivizma kod djece i mladih koji su zbog sukoba sa zakonom bili uključeni u izvansudsku nagodbu iznosi između 10 i 13 posto, dok se kod onih koji su bili uključeni u druge odgojne mjere ta stopa penje do čak 30 posto, rečeno je danas na stručnom skupu o provedbi izvansudske nagodbe u kaznenom postupku.

Praksa izvansudske nagodbe u Hrvatskoj pokazala je čak 80-postotnu uspješnost svih slučajeva, nepokretanje sudskog postupka u više od 85 posto slučajeva te zadovoljstvo žrtava i počinitelja u 95 posto slučajeva.

Po MUP-ovim podacima, djeca i mladi lani su počinili 4438 kaznenih djela.

Čak 75 posto postupaka, po podacima Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, završeno je u roku od tri mjeseca, a preostali za šest mjeseci, što je značajno brže u usporedbi s uobičajenim trajanjem sudskih postupaka.

Da bi Državno odvjetništvo pristupilo izvansudskoj nagodbi za počinjeno kazneno djelo treba biti propisana kazna do pet godina zatvora, ne smije se raditi o beznačajnom djelu, kao ni deliktu sa smrtnim posljedicama ili silovanju te brutalnom i planiranom napadu.

U Zagrebu, Osijeku i Splitu dosad je obavljeno više od tisuću izvansudskih nagodbi s djecom i mladima, a cilj je da ta mjera zaživi u svim većim gradovima.

Ministarstvo socijalne politike i mladih, Udruga za izvansudsku nagodbu i Ured UNICEF-a za Hrvatsku stoga su danas u Zagrebu organizirali skup namjenjen stručnjacima u centrima za socijalnu skrb koji rade s maloljetnim delikventima, a još nisu uključeni u proces edukacije budućih medijatora.

Predstavnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Đurđica Ivković rekla je kako vjeruje da izvansudska nagodba i personalizirani odnos između žrtve i počinitelja može dovesti do transformacije društva i socijalne pravde.

Naime, taj postupak podrazumijeva dobrovoljan susret u kojem žrtva i počinitelj razgovaraju o tome što se dogodilo. Žrtva ima priliku ispričati počinitelju svoje boli i strahove, dok počinitelj preuzima odgovornost i suočava se s posljedicama svojih postupaka. Uz posredstvo medijatora počinitelj sa žrtvom može dogovoriti način obeštećenja, primjerice popraviti ili nadoknaditi štetu ili učiniti nešto pozitivno za žrtvu.

Dubravka Marušić iz Ministarstva socijalne politike i mladih rekla je da se radi obučavanja posrednika trenutno formira skupina od 37 stručnjaka iz 21 grada.

U programu sudjeluju i Ministarstvo pravosuđa, Državno odvjetništvo i Pravosudna akademija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙