FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otpor srbijanske elite prema pregovorima s Kosovom - okrugli stol

BEOGRAD, 19. veljače 2013. (Hina) - Predsjednica srbijanskog Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko ocijenila je na skupu u utorak u Beogradu da postoji otpor utjecajnih krugova srbijasnke elite zbog dijaloga Beograda i Prištine, što otežava poziciju predsjednika srbijanske vlade Ivice Dačića koji vodi pregovore.

"Postavlja se pitanje hoće li Dačić politički preživjeti udar i imati priliku pregovore privesti kraju", upozorila je Biserko na okruglom stolu o Kosovu.

Biserko je izjavila da njezine sumnje proizilaze iz političkih potresa izazvanih nedavnom kampanjom u kojoj je Dačić doveden u vezu s osobama iz skupine Darka Šarića, koji je u bijegu, a u Srbiji je optužen za trgovinu drogom i pranje novca.

Ona je rekla da su optužbe vezane za "aferu Šarić", te vrijeme i način na koji su objavljene, usmjerene na Dačićevu diskreditaciju, zbog uspjeha u pregovorima s Prištinom.

Ona je ocijenila da "otpor (pregovorima) vlada u utjecajnim krugovima u srbijanskoj eliti i u vladajućoj koaliciji, a pogotovo u Srpskoj pravoslavnoj crkvi”.

Biserko drži da je neovisnost Kosova realnost i da Srbija, prije ili kasnije, mora suočiti s tim, uz ocjenu.

Član parlamentarnog odbora za Kosovo Zoran Ostojić, iz oporbene Liberalno-demokratske stranke (LDP), pozdravio je podizanje dijaloga Beograda i Prištine na političku razinu i ocijenio da če prizannje Kosova ostati "nekoj drugoj vladi u budućnosti".

Ostojić je ocijenio i da "ovo što se sada događa s pregovorima nije nova politika Srbije, nego ispunjavanje forme prema Bruxellesu da bi se opstalo na vlasti".

Potpredsjednik kosovskog parlamenta Petar Miletić ukazao je da od normalizacije odnosa Beograda i Prištine najviše koristi imaju kosovski Srbi, jer se najveći broj tema na pregvorima u Briselu tiče njih.

Miletić je odao priznanje Dačiću i Thaciju na hrabrosti da počnu dijalog i ocijenio da obojica zbog toga trpe velike napade u Beogradu i Prištini.

Glavni urednik prištinske televizije Kohavision Adriatik Kelmendi upozorio je na opasnost od podjele Kosova za koju se, po njegovoj ocjeni, zalažu Srbi sa sjevera i neki u Beogradu, jer bi to Srbiju automatski dovelo u sukob s NATO-om.

"Beograd i Priština trebaju shvatiti da Kosovo i njegova neovisnost ne predstavlja samo volju Albanaca i Srba. Bio je rat i međunarodna zajednica je uspostavila mir i pokazala gdje je granica", rekao je Kljmendi na okruglom stolu što ga je u Beogradu organizirao srbijanski Helsinški odbor za ljudska prava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙