FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Izbor sudaca ustavnog suda Federacije doveo do novih svađa

SARAJEVO, 21. veljače 2013.(Hina) - Izbor sudaca ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovinem, čija je uloga postala odlučujuća za rasplet krize vlasti u tome entitetu, u četvrtak se ponovno pretvorio u problem a političke stranke su razmijenile najteže optužbe za protuzakonito djelovanje.

Predsjednik FBiH Živko Budmir i dopredsjednici Mirsad Kebo i Svetozar Pudarić usuglasili su popis kandidata za tri upražnjena sudačka mjesta i zajednički su za nove suce nominirali Dragicu Dragičević, Šahbaza Džihanovića i Mladena Srdića iz reda hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda kako je to propisano zakonom.

Konačnu potvrdu imenovanja novih sudaca daje dom naroda parlamenta FBiH.

Kako je Hini potvrđeno u uredu predsjednika FBiH, Budimir je prijedlog odluke potpisao, no on u četvrtak nije upućen u parlamentarnu proceduru jer je u međuvremenu zaprimljena prijava kako je jedan od kandidata u prošlosti bio umiješan u nezakonite radnje.

"Ta prijava proslijeđena je tužiteljstvu BiH i MUP-u FBiH kako bi se provjerili navodi u njoj ali i identitet osobe koja je prijavu poslala", kazao je Hini Vinko Drinovac, predstojnik ured predsjednika FBiH.

Drinovac ističe kako Budimir želi biti siguran da u biografijama bilo kojeg od predloženih kandidata nema ničega spornog.

"S obzirom da je riječ o ozbiljnim optužbama one moraju biti provjerene", kazao je Drinovac.

On nije želio govoriti o kakvim je optužbama riječ i tko je od kandidata sada sporan, no "Dnevni avaz" u četvrtak tvrdi kako je riječ o Šahbazu Džihanoviću.

Ta je tiskovina objavila presliku navodog pisma što je upućeno Budimiru, u kojemu se tvrdi kako je Džihanović u vrijeme rata kada je bio bosanskohercegovačkim konzulom u Muenchenu protuzakonito izdavao putovnice BiH osobama iz arapskih zemalja i iz Sandžaka u Srbiji.

"Avaz" pak tvrdi kako iza ovih optužbi na račun Džihanovića zapravo stoji Stranka demokratske akcije (SDA), koja time pokušava odgoditi popunu ustavnog suda pa tako i njegovo očitovanje o zahtjevu za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa kojim je SDA prošlog tjedna spriječila izglasavanje nepovjerenja vladi FBiH u entitetskom parlamentu.

Džihanović je kazao kako je riječ o "monstruoznim optužbama" koje odlučno odbija jer je sve što je radio, radio sukladno zakonu.

SDA je pak regirala priopćenjem u kojem je istaknula kako su optužbe na račun Džihanovića rezultat nalaza posebnog državnog povjerenstva, te da bivši konzul nije procesuiran jedino stoga što je nastupila zastara kaznenih djela koja je počinio.

"Umjesto da Džihanović odgovara za nezakoniti rad, potpredsjednik Federacije predlaže njegovo imenovanje za suca ustavnog suda FBiH", stoji u priopćenju SDA.

Socijaldemokratska partije BiH (SDP) također je napala Budimira, no iz sasvim drugih razloga.

"Očigledno je da u ovom slučaju sam vrh izvršne vlasti u FBiH kreira anarhiju", izjavio je u Sarajevu Zoran Mikulić, ministar pravosuđa FBiH i član vodstva SDP-a.

Kazao je kako Budimir samo "kupuje vrijeme" i produljuje krizu jer traži nepotrebne provjere s obzirom da kredibilitet Džihanovića mora biti nedvojben, jer on već obnaša dužnost suca suda BiH a prije toga je prošao proces izbora.

Za optužbe na Džihanovićev računa da je nelegalno dodjeljivao državljanstva, Mikulić je novinarima kazao kako su one proizvod "paraobavještajnih struktura SDA".

Dok su političke stranke razmjenjivale ove optužbe, Budimir je otputovao na službeni put u Južnu Koreju. Najavljeno je kako će ondje ostati sedam dana.

Njega je pak zbog toga izravno kritizirao britanski veleposlanik u BiH Nigel Casey. U priopćenju dostavljenom medijima, Casey ističe kako je krajnje čudno da Budimira neće biti cijeli tjedan i da će boraviti u Koreji dok FBiH potresa sadašnja kriza.

"Posebno razočarava da je predsjednik Budimir odlučio napustiti zemlju bez prosljeđivanja odluke o nominaciji novih članova ustavnog suda parlamentu Federacije BiH", napisao jke britanski veleposlanik, uz zaključak kako je teško shvatiti da bi trenutačno mogao postojati važniji prioritet od imenovanja ustavnih sudaca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙