FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

General Allen o razlozima odlaska u mirovinu

WASHINGTON, 20. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Američki general John Allen odlučio je otići u mirovinu zbog osobnih razloga, pa je tako bespredmetna postala njegova nominacija za vrhovnog zapovjednika snaga NATO-a, izvijestio je u srijedu NBCNews.

Allen je u priopćenju istakao da je njegova odluka o povlačenju iz vojne službe nakon 32 godine osobne prirode.

"Ne želeći ulaziti u pojedinosti, moja osnovna briga je zdravlje moje supruge koja je već dugo vremena puno toga žrtvovala", rekao je Allen.

Allen je ranije za The Washington Post izjavio da će se usredotočiti na pomoć supruzi koja boluje od autoimune bolesti.

Predsjednik Barack Obama prihvatio je Allenov zahtjev rekavši da se radi o "jednom od najboljih američkih vojnih zapovjednika" i "istinskom domoljubu", priopćila je Bijela kuća.

Obama je odao priznanje Allenu za službovanje u Afganistanu, gdje je bio glavni zapovjednik snaga SAD i NATO-a. "General Allen predvodio je značajan rast broja i sposobnosti afganistanskih Nacionalnih snaga sigurnosti, daljnju degradaciju Al Kaide i njezinih ekstremističkih saveznika, te sadašnji prijenos odgovornosti na Afganistance diljem zemlje", istakao je američki predsjednik.

Ministar obrane Leon Panetta također je izrazio zahvalnost Allenovim naporima u Afganistanu. "Njegovo će vodstvo u zadnjih 19 mjeseci biti dugo pamćeno kao ključno u ovoj kampanji", rekao je Panetta u priopćenju.

Obama je u listopadu prošle godine nominirao Allena za zapovjednika snaga NATO-a u Europi.

General Allen bio je ranije umiješan u aferu oko razmjene nedoličnih e-mailova s Jill Kelley, a kojom je izvanbračnoj vezi bio bivši ravnatelj CIA-e David Petraeus, što ga je koštalo dužnosti. Pentagon je prošloga mjeseca proglasio Allena "čistim" u tome skandalu.

Tri američka vojna dužnosnika izjavila su prošloga tjedna kako će se Allen najvjerojatnije povući u mirovinu. Po njihovim riječima, Allen nije želio svoju obitelj izložiti javnosti tijekom nominacijskoj procesa u kojem bi "isplivali" njegovi kontroverzni e-mailovi s Jill Kelley.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙