FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lovriću uručeno visoko američko vojno odličje

ZAGREB, 18. veljače 2013. (Hina) - General pukovniku Dragi Lovriću, načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga RH, uručeno je u ponedjeljak u Zagrebu visoko američko vojno odličje za doprinos mirovnoj misiji NATO-a u Afganistanu, suradnji Hrvatske i SAD-a u NATO-u i jačanju regionalne suradnje.

Odličje "Medalja za zasluge SAD-a" Lovriću je u predsjednikovu uredu uručio admiral James Stavridisa, vrhovni zapovjednik NATO-a za Europu koji je istaknuo da Lovrić ne samo da je prvi čovjek hrvatske vojske, nego je dobro poznat i u regiji te u sklopu Sjevernoatlanskog saveza.

"On predstavlja Hrvatsku kao sjajan profesionalac, čelnik brojnih muškaraca i žena pripadnika Hrvatske vojske na službi u mirovnim misijama diljem svijeta", rekao je Stavridis.

Odličje, koje je utemeljio bivši predsjednik SAD-a Dwight Eisenhower, Lovriću su dodijelili američki predsjednik Barack Obama i ministar obrane Leon Paneta kojima je Lovrić zahvalio.

"Ovo je priznanje ne samo mojih osobnih postignuća, nego i kompliment našim oružanim snagama i cijeloj Hrvatskoj", rekao je Lovrić.

"Medalja je potvrda napornog rada svih hrvatskih vojnika koji su sudjelovali ili sudjeluju u operacijama očuvanja mira diljem svijeta", dodao je.

Predsjednik Ivo Josipović ocijenio je da je Lovrić značajno pridonio sigurnosti i međunarodnoj afirmaciji Hrvatske te je zahvalio prijatelju i savezniku SAD-u.

"Hrvatska visoko cijeni potporu SAD-a iskazanu u Domovinskom ratu, a osobito tijekom oslobodilačke akcije Oluja", rekao je Josipović dodajući kako je prijateljstvo dviju zemalja potvrđeno u zajedničkim mirovnim akcijama u NATO-u i regiji te će ulaskom Hrvatske u EU dodatno osnažiti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙