FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 19. veljače 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 21 sat.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović primio je potpredsjednika vlade i ministra vanjskih poslova i europskih integracija Crne Gore Igora Lukšića i naglasio da Hrvatska pruža čvrstu potporu priključenju Crne Gore euroatlantskim integracijama. "Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju Crna Gora dobit će još jednog prijatelja i zagovornika u Uniji", rekao je Josipović. Lukšić je zahvalio na političkoj i tehničkoj podršci koju Hrvatska pruža crnogorskim aspiracijama i istaknuo da njegova zemlja ulaže velike napore u izgradnji demokracije i vladavine prava, kao i u približavanju NATO-u i Europskoj uniji. Tijekom susreta razgovaralo se o potrebi jačanja bilateralne gospodarske suradnje za koju postoje brojne prednosti i potencijali te je istaknuta važnost suradnje u infrastrukturnim projektima, posebice u izgradnji Jadransko-jonskog plinovoda i autoceste, navodi se u priopćenju.

BRUXELLES - Odbor za vanjsku politiku Europskog parlamenta izglasao je u utorak u Bruxellesu velikom većinom glasova prijedlog rezolucije o Hrvatskoj u kojem joj se izražava dobrodošlica kao 28. članici Europske unije te odbacuje poziv za uvođenje monitoringa nakon pristupanja. Za prijedlog rezolucije glasovalo je 60 zastupnika, protiv dva, a suzdržanih je bilo četvero. Nakon izglasavanja na vanjskopolitičkom odboru tekst se upućuje na raspravu i glasovanje na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta, koji će se o tome izjasniti u travnju.

BRUXELLES - Izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Libor Rouček izrazio je u utorak zadovoljstvo ishodom glasovanja na Odboru za vanjsku politiku o prijedlogu rezolucije o napretku Hrvatske. "Ovo je vrlo dobar i pozitivan rezultat za Hrvatsku, kojoj smo izrazili dobrodošlicu kao 28. članici. To je dobro za Europsku uniju, dobro je za hrvatski narod, narod koji je u srcu Europe. Ulazak Hrvatske u EU je i velika prilika za modernizaciju zemlje, za pobošljanje životnog standarda", rekao je nakon glasovanja zastupnik Rouček. Rouček je dodao da su članovi Odbora odbacivanjem amandmana rumunjske zastupnice Monice Macovei, koja je predlagala uvođenje monitoringa i nakon pristupanja, izrazili mišljenje da Hrvatska ulazi spremna u EU-a, a da su svi u Hrvatskoj, uključujući vladu i saborske zastupnike svjesni da je vladavina prava i borba protiv korupcije proces koji stalno traje kao i u drugim zemljama članicama.

ATENA - Francuski predsjednik Francois Hollande iskoristio je u utorak jednodnevni posjet Grčkoj da bi ponovio svoje stajalište o nužnosti jačanja gospodarskog rasta, koji mora pratiti fiskalnu reformu, ističući da je rast rješenje ne samo za Grčku, nego i za europsku gospodarsku krizu. Hollande je javno odao priznanje "značajnim naporima" koje su Grci uložili u ozdravljenje svojih financija i provedbu strukturnih reformi. "Ostanak Grčke u eurozoni je pozitivna stvar... Cijela Europe i dalje joj treba pružati potporu", rekao je Hollande na zajedničkoj konferenciji za novinare s grčkim premijerom Antonisom Samarasom, upriličenoj nakon njihovog sastanka.

ANKARA - Jedna izraelska tvrtka isporučila je Turskoj vojnu opremu u prvom takvom poslu otkako su dvije države zamrznule odnose zbog pogibije devet turskih državljana 2010. u konvoju s pomoći za Pojas Gaze, rekli su izvori iz turske vlade. Tvrtka Elta izraelske vojne industrije isporučila je prošlog tjedna Turskoj elektronsku opremu u vrijednosti od 100 milijuna dolara za četiri zrakoplova AWACS, rekli su izvori, ali su odbacili sugestije da je sporazum znak poboljšanja odnosa sa židovskom državom. "Turska je kupila opremu od Boeinga a izraelska tvrtka je samo Boeingov podugovaratelj, što znači da smo u izravnom odnosu samo s Boeingom a ne s Izraelom", rekao je agenciji Reuters dužnosnik truskog ministarstva vanjskih poslova koji je zatražio da ostane neimenovan. Izraelsko ministarstvo obrane odbilo je komentirati vijest ali je izvor iz izraelske obrambene industrije potvrdio isporuku.

RIM - Pet dana prije održavanja parlamentarnih izbora gotovo trećina Talijana tek mora odlučiti za koga će glasovati i hoće li uopće izaći na izbore, pokazalo je istraživanje u utorak, naglašavajući neizvjesnost izbornog ishoda. Istraživanje dnevnika Corriere della Sera pokazalo je da se udio Talijana koji još ne znaju za koga i hoće li uopće glasovati smanjio s prosinačkih 51,5 posto na još uvijek velikih 27,7 posto manje od tjedan dana prije glasovanja u nedjelju i ponedjeljak. Zadnje ankete prije zakonske zabrane 8 veljače pokazivale su da Demokratska stranka (lijevi centar) dobija većinu u donjem domu parlamenta, ali nedovoljnu za samostalno preuzimanje vlasti, zbog čega će morati koalirati s grupacijom premijera u odlasku Marija Montija. Po talijanskom zakonu, objava predizbornih anketa zabranjena je dva tjedna uoči izbora, ali analitičari smiju objaviti podatke o vjerojatnoj izlaznosti na izborima.

ŽENEVA - Više od 4 milijuna ljudi treba pomoć u Siriji, gdje je u sukobima poginulo više od 70.000 ljudi, prema podacima koje je je objavio UN-ov ured za koordinaciju humanitarnih akcija (OCHA) u Ženevi. Radi se o četiri puta više stradalih nego u ožujku 2012. kada je OCHA procijenila da pomoć treba milijun ljudi. Te su informacije objavljene prigodom 7. Humanitarnog foruma o Siriji, redovno organiziranog u Ženevi, kojem je ovaj put tema bila "pristup milijunima Sirijaca koji trebaju pomoć", rekla je Valerie Amos, direktorica OCHA-e. Prema podacima Valerie Amos posljednja dva mjeseca 250.000 Sirijaca je napustilo zemlju i svakodnevno oko 5.000 bježi od nasilja u susjedne zemlje.

WASHINGTON - Administracija američkog predsjednika Baracka Obame upoznala je najviše razine kineske vlade, uključujući vojne dužnosnike, sa zabrinutošću zbog hakerskih napada koji dolaze iz Kine, izvijestila je u utorak Bijela kuća. Američka tvrtka za informatičku sigurnost Mandiant objavila je u utorak kako je otkrila uz pomoć više stotina istraga u zadnje tri godine da organizacije koje su na internetu hakirale stranice agencija američke administracije, američkih kompanija i novina "imaju sjedište uglavnom u Kini te da je kineska vlada potpuno upoznata s njihovim aktivnostima". Kinesko ministarstvo obrane je ranije odbacilo slične optužbe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙