FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Organizirati poučna predavanja o opasnostima od mina

OSIJEK, 30. siječnja 2013.(Hina) - Opasnost od mina za lovce i one koji se kreću u prirodi bila je tema današnjeg sastanka Hrvatskog lovačkog saveza, osječkog Poljoprivrednog fakulteta i Hrvatskog centra za razminiranje.

Zajedničkom suradnjom bit ce organizirano niz poučnih predavanja, rekao je predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Đuro Dečak.

Upraviteljica Zaklade "Hrvatska bez mina" Đurđa Adlešić, izvijestila je kako je od 1991. do danas, od mina poginulo 508 osoba, a ukupno je stradalih oko 2000.

Edukacijama o opasnostima od mina koje se održavaju diljem Hrvatske podsjeća se stanovništvo na važnost poštivanja znakova koji označavaju minski sumnjiv prostor. U Hrvatskoj ima 16 000 takvih znakova, rekla je Adlešić.

U Hrvatskoj je minama zagađeno 12 županija, a najviše ih je u Ličko-senjskoj i Osječko-baranjskoj koje zajedno obuhvaćaju 55 posto ukupnog minski sumnjivog prostora, kazao je zamjenik ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje Davor Laura.

Sudionici skupa izrazili su bojazan, hoće li, kako je utvrđeno Ottavskom konvencijom Hrvatska do 2019. biti razminirana.

Za ovu godinu hrvatska je država osigurala 30 milijuna kuna za razminiranje, a da bi se razminirale sve površine nužno je četiri milijarde kuna.

S obzirom na tu ogromnu svotu, itekako je važna i pomoć međunarodne zajednice, istaknuto je na sastanku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙